Карамфилът – подправка и лекарство

Няма начин да сбъркате аромата му с нещо друго: карамфилът има специфичен мирис, който в по-висока доза е доста натрапчив и дори неприятен.

karamfilМного хора го познават преди всичко като подправка, основно в различни видове сладкиши. И сравнително малко се възползват от неговите качества за лечение, описват от puls.bg. Да бъде аптека от природата е заложено от потеклото на растението: това са цветни пъпки от дървесния вид Syzygiumaromaticum. Родината му е Индонезия, а близките му родственици са други растения с доказани лечебни качества – чаено дърво, евкалипт, мирта, гуава.

Карамфилът е добър антиоксидант и антисептик, притежава газогонни и болкоуспокояващи свойства. Богат е на етеричното масло евгенол, приложимо в стоматологията. Българските народни лечебни практики го познават като помощник при проблеми на храносмилането, болки в корема, образуване на газове. Благодарение на карамфила се усилва отделянето на храносмилателни сокове и се усилва перисталтиката на червата – всичко това неутрализира дискомфорта и балансира работата на вътрешните органи.

Действието си на антиоксидант карамфилът дължи на богатото съдържание на витамини А и С и бета каротени. Препарати с карамфилови екстракти се прилагат за подобряване еластичността и здравината на клетъчните обвивки. Имат положителен ефект върху регенерацията на епителните клетки, подобряват състоянието на зрението, връщат блясъка и свежестта на лицето.

Съществен елемент в характеристиката на карамфила е и наличието на минералите манган, желязо, селен и магнезий, които оптимизират работата на мускулатурата. Лечебните въздействия са подкрепени от съдържащите се в продукта витамини К, В1 и В6.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Карамфилът – подправка и лекарство

  1. Върбанова каза:

    Може да се използва и при възпалени венци. Указанията на моята зъболекарка д-р Блажева – 5-6 стръкчета се варят в 100-150 мл. вода 5 мин., киснат 30 мин. Жабурка се, колкото пъти се сетите през деня. Има ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *