ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полезни подправки – част 1

Какви са полезните ефекти, които притежават тези няколко подправки

Полезни подправки – част 1Кайенски пипер

Представлява много лют червен пипер, при­готвян от един конкретен сорт сушени люти чушки.

Полезни веществаОблекчава усещането за дискомфорт при алергии, настинки и грип. Капсаицинът е съе­динението, което придава на кайенските чуш­ки тяхната пикантност, и учените смятат, че той облекчава конгестията, като отпушва нозд­рите.

Кулинарни идеиИзползвайте кайенски пипер в доматени сосо­ве и салца; чили, яхнии и супи; сосове, дребни сладки и кексове с шоколад; заливки за зелен­чукови и плодови салати; пикантни маринати, сухи смеси с подправки за овалване на месо.

Джинджифил

Продава се като пресен корен, на прах, мари­нован или консервиран със захар. Независимо от това под каква форма е, джинджифилът има пикантен аромат.

Полезни веществаВеществата гингерол, шогаол и зингиберен имат антиоксидантни свойства, които съдей­стват за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак. Смята се, че джинджифи­лът помага при гадене и повръщане, включи­телно при пътуване. Освен това притежава противовъзпалителни свойства.

Кулинарни идеиИзползвайте джинджифил в греяно вино; тесто за кексове, сладки и мъфини; плодови десерти; супи, къри и задушени ястия.

Индийско орехче

Представлява семето на тропически плод. Сладкият му ароматен и топъл вкус може да е доста силен, затова се препоръчва употребата му в малки количества.

Полезни вещества   Смята се, че евгенолът – монотерпен в индий­ското орехче – предотвратява сърдечносъдови заболявания, тъй като пречи на кръвните клет­ки да образуват съсиреци. Освен това има ан­тибактериални свойства, благодарение на които унищожава бактерията Е. coli.

Кулинарни идеи – Използвайте индийско орехче в сладки, кексо­ве, пайове; пудинги и яйчни кремове; сосове със сирене. Подхожда на спанак, зелен фасул, броколи, моркови и сладки картофи.

Канела

Извличана от вътрешната част на кората на един определен вид дърво, тя е сладка, приятна и ароматна подправка, най-често използва­на за сладкиши.

Полезни веществаКанелата притежава антибактериални и противомикробни свойства и намалява усещането за дискомфорт при киселини. Цинамалдехидът в канелата противодейства на бактерии от ти­па на Н. pylori, които се свързват с развитието на язва.

Кулинарни идеи – Използвайте канела в супи, задушени ястия и чили; доматени сосове; маринати за месо; тес­то за палачинки и гофрети; горещо какао.

Карамфил

Тази силна и много ароматна подправка се из­влича от сушените цветни пъпки на карамфило­вото дърво. Може да се намери под формата както на цели пъпки, така и в смляно състояние.

Полезни веществаКарамфилът противодейства на бактерии от типа на Е. coli, които причиняват хранителни натравяния. Евгенолът в карамфила предпазва от сърдечносъдови заболявания, тъй като това съединение възпрепятства образуването на тромби в кръвта. Подправката се използва ка­то естествен освежител за дъха.

Кулинарни идеиИзползвайте карамфил в сосове за печено ме­со; доматени сосове и салца; сладки сиропи с варени плодове. Подхожда на шунка и други пушени меса.

 

продължение…

 

 

7 тайни за пълноценно хранене

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *