ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полезни подправки – част 2

 

част 1

Полезни подправки – част 2Ким

Той се използва в индийската и мексиканската кухня и може да се намери както на цели зър­на, така и на прах.

Полезни вещества – След като вече е установена способността му да се бори с бактерии и микроби с хранителен произход като Е. coli, в момента кимът е обект на изследвания и заради потенциалните муан- тиоксидантни и противоракови ползи.

Кулинарни идеи – Използвайте ким в супи, яхнии и чили; маринати; салца, чътни и сосове; тесто за хляб и пала­чинки; спагети и салати с ориз. Подхожда на царевица, зеле, моркови, лук, леща, боб и кар­тофи.

Семена от кориандър

Извличат се от растението кориандър и имат мек цитрусов вкус. Използват се в приготвяне­то на подправката къри, а също и за туршии.

Полезни вещества – Смята се, че помагат при болки в стомаха и унищожават бактериите и гъбичките. Съдър­жат лимонен, който е флавоноид, помагащ при борбата с рака.

Кулинарни идеи – Използвайте семена от кориандър в сосове с кисело мляко и заквасена сметана; супи и ях­нии; маринати. Подправката подхожда на риба и птиче месо.

Кимион

Той спада към семейството на морковите и обикновено се предлага на цели зърна. Имен­но те се използват за овкусяване на ръжения хляб и някои ястия от Централна Европа като кисело зеле и гулаш.

Полезни вещества Лимоненът в него предпазва от рак. Освен то­ва кимионът съдържа и малки количества перилил алкохол, който притежава потенциала да предпазва от рак на гърдата.

Кулинарни идеи – Използвайте кимион в пикантни супи и яхнии; сосове и заливки; тесто за мъфини и хляб. Под­хожда на зеле, моркови, цвекло, шунка и свин­ско месо.

Куркума

Това е подправка с много деликатен вкус, коя­то придава на кърито на прах наситения жълт цвят.

Полезни вещества – Смята се, че куркуминът в куркумата притежа­ва широк кръг от ползи, а антиоксидантните му свойства предотвратяват сърдечносъдови и ракови заболявания. Изследванията сочат, че куркуминът оказва положителен ефект при ка­та ракта.

Кулинарни идеи – Използвайте куркума в къри, супи и задушени ястия; маринати; зеленчукови туршии и под­правки; сосове с кисело мляко.

Синапено семе

То има остър, леко пушен вкус. Трябва да се от­бележи, че някои марки горчица съдържат кур- кума, на която се дължи и светложълтият им цвят.

Полезни вещества – Синапеното семе съдържа алилизотиоцианати, за които се смята, че спират растежа на ракови­те клетки. Етеричните масла в синапа облекча­ват запушването на носа при грип и настинки.

Кулинарни идеи – Използвайте синапено семе в сосове и салца; маринати и консерви; салати със зеле и морко­ви; заливки за салати; къри и задушени ястия.

Шафран

Той е една от най-скъпите подправки в света и притежава вкус, който е уникален, фин и тру­ден за сравнение с този на която и да било дру­га подправка. Използвайте в съвсем малки ко­личества, тъй като шафранът е силно ароматен.

Полезни вещества – Лабораторните изследвания сочат, че шафра­нът е изключително важна подправка, пред­пазваща от заболявания. Това вероятно се дъл­жи на веществото кроцетин, а също така и на останалите каротиноиди – съединения, за кои­то се смята, че предотвратяват сърдечносъдови и ракови заболявания.

Кулинарни идеи – Използвайте шафран в супи, задушени ястия; тесто за спагети, пици и хляб; бели сосове. Под­хожда на риба, морски дарове и пилешко месо.

 

Кои са най-здравословните техники за готвене?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *