Горчивата храна предпазва от пристъпи на астма

Храните, които нагарчат, могат да предотвратяват пристъпите на астма.

astmaРолята на горчивите храни за едно от често срещаните страдания на съвременния човек е разкрита от екип на Университета в Масачузетс. Американските изследователи са проследили и механизма на тази предпазна стъпка, която организмът предприема след приема на подходящи храни. По принцип те не са харесвани – кой например обича тайско зеле или горчив пъпеш. Но органичната реакция на тези “горчилки” се оказва полезна и може да бъде основа за нов клас медикаменти за лечение на астма.
Оказва се, че горчивите храни стимулират вкусовите рецептори в клетките на дихателните пътища, разпускат мускулатурата и стабилизират проходимостта на въздуха. Някои горчиви продукти дори са способни да разширяват клетките на дихателните пътища, което в медицината е известно като бронходилатация. Възможното създаване на нови противоастматични лекарства е интересно с това, че се очаква те да действат на базата на описания механизъм по-бързо от познатите и да нямат странични ефекти.
По принцип вкусовите рецептори, които реагират на горчивото, в хода на еволюцията са се специализирали да откриват опасните и вредни храни и да ни предупреждават да не ги ядем. Смяташе се, че подобни рецептори имат само определени клетки в езика. В последно време изследванията доказаха, че горчиво-разпознаващите клетки са разположени по цялото тяло. Онези от тях, които се намират върху гладката мускулатура на дихателните пътища, могат да бъдат активирани при необходимост и мускулите да се отпуснат. Това веднага ще облекчи състоянието на един астматик, защото по същество мъчителните пристъпи са свързани със съкращаване на въпросната мускулатура и стесняване на прохода, през който минава въздухът. С две думи: горчивото е спасителният вариант, който ще допринесе за лечението на астмата и всички други проблеми със затруднено дишане!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *