Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Горчивата храна предпазва от пристъпи на астма

Храните, които нагарчат, могат да предотвратяват пристъпите на астма.

astmaРолята на горчивите храни за едно от често срещаните страдания на съвременния човек е разкрита от екип на Университета в Масачузетс. Американските изследователи са проследили и механизма на тази предпазна стъпка, която организмът предприема след приема на подходящи храни. По принцип те не са харесвани – кой например обича тайско зеле или горчив пъпеш. Но органичната реакция на тези “горчилки” се оказва полезна и може да бъде основа за нов клас медикаменти за лечение на астма.
Оказва се, че горчивите храни стимулират вкусовите рецептори в клетките на дихателните пътища, разпускат мускулатурата и стабилизират проходимостта на въздуха. Някои горчиви продукти дори са способни да разширяват клетките на дихателните пътища, което в медицината е известно като бронходилатация. Възможното създаване на нови противоастматични лекарства е интересно с това, че се очаква те да действат на базата на описания механизъм по-бързо от познатите и да нямат странични ефекти.
По принцип вкусовите рецептори, които реагират на горчивото, в хода на еволюцията са се специализирали да откриват опасните и вредни храни и да ни предупреждават да не ги ядем. Смяташе се, че подобни рецептори имат само определени клетки в езика. В последно време изследванията доказаха, че горчиво-разпознаващите клетки са разположени по цялото тяло. Онези от тях, които се намират върху гладката мускулатура на дихателните пътища, могат да бъдат активирани при необходимост и мускулите да се отпуснат. Това веднага ще облекчи състоянието на един астматик, защото по същество мъчителните пристъпи са свързани със съкращаване на въпросната мускулатура и стесняване на прохода, през който минава въздухът. С две думи: горчивото е спасителният вариант, който ще допринесе за лечението на астмата и всички други проблеми със затруднено дишане!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *