Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нанокапсули убиват раковите клетки

Научна група от Калифорнийския университет разработи авангардна технология за лечението на рака.

nanokapsuliНовата технология  се състои в селективно унищожение на раковите клетки чрез разлагаеми полимерни нанокапсули. Нанокапсулите атакуват ядрата на злокачествените клетки и отключват в тях нещо като самоубийствен процес.
Специалистите по биомолекулярен инженеринг разчитат на уникалните нанокапсули, чийто размер е двойно по-малък от най-дребната бактерия. Всяка капсула съдържа микроскопична доза апоптин – белтъчен комплекс, получен от птичи вирус. В здравите клетки апоптинът се намира в цитоплазмата, а в раковите присъствието му в ядрото отключва процеса апоптоза /клетъчна смърт/.
Попадайки в една клетка, нанокапсулата губи полимерната си обвивка. Ако клетката е нормална, това не й вреди. Ако обаче е ракова, апоптинът се натрупва в ядрото й и тя умира. Вече са правени експерименти in vivo с клетки от рак на гърдата и е категорично доказано, че развитието на смъртоносната тъкан “замръзва”.
Главното достойнство на новия метод е селективността: от атаката са засегнати само болестните клетки, докато здравите са пощадени. При лечението чрез химиотерапия например има поражения и върху нормални клетки. Липсва и риск от мутации, какъвто се проявява при генна терапия на онкологичните заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *