Диагностични тестове показват дали сте болни от гастроезофагеален рефлукс

Учените са установили, че половината от астматиците имат гастроезофагеален рефлукс (ГЕР), но не им е известна причината за връзката между двете състояния.

ДИАГНОСТИЧНИ ТЕСТОВЕ:

  • Лекарите обикновено поставят диагноза гастроезофагеален рефлукс само по оплакванията, но чрез някои изследвания тя може да се потвърди или да се открият настъпили усложнения. Правят се следните изследвания:
  • Ендоскопия (гастроскопия) – състои се във въвеждането на тънка, оптична, гъвка­ва тръба през устата и по дължината на хранопровода до стомаха, за да се открият евентуални изменения. Това е най-често прилаганото изследване за установяване на ГЕР.
  • рН-измерване в хранопровода – проверява за наличието на по-висока киселин­ност (рН) в хранопровода и определя тежестта на рефлукса.
  • Езофагеален манометър – измерва налягането в хранопровода и долния езофа­геален сфинктер.
  • Други изследвания като рентгеново изследване след поглъщане на бариева каша и ЕКГ се правят, за да се изключи вероятността оплакванията да са свързани с дру­ги заболявания. При изследването с бариева каша се получава информация за съ­стоянието на горната част на храносмилателния тракт. Преди процедурата трябва да погълнете бариев разтвор (плътна бяла течност, която контрастира на рентгено­вите снимки), след което лекарят оглежда рентгеновия образ.

 

Проверете тези симптоми:

  • Киселини, парене в долната част на гръд­ния кош и горната част на корема след хранене, в легнало положение или при навеждане.
  • Много силна болка в гърдите.
  • Парене в гърлото, както и дразнене, болка, пресипналост на гласа(особено след събуждане).

 

Как да се справим със загубата на апетит

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *