6 растения облекчават тежките крака

Опасният за краката сезон запо­чна. Искате ли да кажете сбогом на отеклите и болезнени глезени, на неприятното чувство за те­жест и топлина? Някои растения съдържат множество активни вещества, които стимулират кръвообращението и облекчават венозната недостатъчност.

Индийският кестен намалява отоците

Всъщност негова родина са Бал­каните. Сапоносидите (вещества с противовъзпалително действие), съдържащи се в плодовете на това величествено дърво, намаляват кръвния приток, предпазват от отоци и намаляват болката, която съпътства възпалението на вените. Кумаринът стимулира кръвооб­ращението. Всички тези полезни съставки се намират в кората на дървото, от която се приготвят различни фитопродукти. Кремът, с екстракт от индийски кестен, е много ефикасен за облекчавана на болезнени и натежали крака.

Кипарисът тонизира кръвообращението

Това дърво може да достигне 15-20 м висо­чина. То е много богато на л , флавоноиди и танини, които действат свиващо на кръвоносните съдове и капилярите и стимулират кръвообращението. Във фитотера­пията се използват връхчетата на клонките под формата на капсули или крем. Кипарисът е неподходящ за бременни жени, защото активни­те му вещества могат да увредят плода.

Хамамелисът заздравява вените

Хамамелисът е концентрат от та­нини, които действат „стягащо“ на венозната тъкан и увеличават устой­чивостта на стените на кръвоносни­те съдове и капилярите. В резултат кръвопотокът е тонизиран. Растението е ефикасно и при купероза (зачервена кожа на лицето).

Прави се запарка от из­сушени листа на хамамелис.

Жълтата комунига втечнява кръвта

Тя расте навсякъде по пасищата на Европа и е известна още като малка жълта детелина или дива люцерна. Растението, цъфти с жълти цветове от май до септември. Него­вата тайна се крие в съставката му кумарин – лек естествен антикоагулант, който втечнява кръвта. Флавоноидите пък предпазват съдове. Жълтата комунига действа диуретично и против спазми.

Червената винена лоза укрепва кръвоносните съдове

Диетата на тази дива лоза през есента се оцветяват в червено. Те съдържат флавоноиди и танини – вещества, които укрепват тъкани­те, увеличават устойчивостта на кръвоносните съдове и капиляри и благоприятстват венозния поток. Много полезна е банята на краката в запарка от листата на червената лоза. За пиене по-подходящи са кап­сулите, защото отварата има леко лют вкус.

Рускусът намалява притока на кръв

Той обича варовикови почви. Листатата му са зелени и плоски, за­острени на върха. Рускусът, богат на сапоносиди, намалява венозния поток и предпазва от подуване. Поради диуретичните си свойства той има отводняващо действие.

Отвара, капсули или мазило?

Освен че набавят акивните със­тавки на растенията, разтворени в горещата вода, отварите участват и в доброто хидратиране на орга­низма.

Най-практични за приемане са кап­сулите, които дават възможност за пълно възползване от качествата на растенията, включително и на тези, които са горчиви на вкус и трудно се приемат под формата на отвара. Кремовете и лосионите на растител­на основа са добре дошли през лято­то, защото предизвикват чувството за свежест, но освен това се нанасят с масаж, което допълнително сти­мулира кръвообращението.

 

 

15 минути за леки крака

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *