Ревматоидният артрит е хронично заболяване и води до инвалидизиране

Много добри резул­тати за овладяване на заболяването дават венозните биологични лекарства – 80-90 на сто от пациентите, които се лекуват с тях, са в ремисия и се чувстват много добре. За съжаление след като вече медикаментите не се реимбурсират от НЗОК, се налага пациентите сами да ги купуват, а те са изключително скъпи, коментира преди време председателят на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит Роза Чеглайска.

Самата тя от години страда от това заболяване и по тази причина е една от най-информираните болни нe само по отношение протичането на бо­лестта, но и по всички проблеми, свързани с нея. А тези проблеми вместо да намаляват, сякаш се увеличават. „Да започнем с проблемите, които засягат личните лекари – те не са никак малки, въпреки многото приказ­ки“ – е убедена г-жа Чеглайска. И се аргументира конкретно – наличието на лимит за направления, лимит за лабораторна диагностика, лимит за образни изследвания. Тези ограничения пречат много, колкото и всеот­даен да е един лекар. „Не е тайна, черевматолозите у нас са малко и че има региони, в които въобще няма такъв специалист“. Тя спо­деля, че си е истинско изпитание болният да стигне до софийски ревматолог. „Понякога се чака с часове, възможностите за пов­торен преглед със заплащане от НЗОК са силно ограничени, дори на практика не съществуват.

Не обвинявам лекарите, че по­някога са припрени и невъздържа­ни“. Но тя ги разбира и е убедена, че и те имат нужда от промени, за да работят по-спокойно. АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМАТА ЗА ТАЗИ БОЛЕСТ КИНЕЗИТЕРАПИЯ Е ВКЛЮЧЕНА В КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ЗА СРОК САМО ОТ 5 ДНИ

Г-жа Чеглайска изказва съжа­лението си, че малко от болните могат да си позволят т.нар. био­логично лечение, което е доказа­ло предимствата си, независимо от високата цена, „Навсякъде по света, където тази терапия се прилага, се отразява в електро­нен регистър, до който имат достъп всички специалисти, здравният фонд, който покрива лечението, дори и фармацевтитe в аптеката – с болка споделя тя. – Ние обаче сме много, много далече от подобно развитие“. И продължава да обяснява, че не само с модерните терапии има проблем. Например така необхо­димата кинезитерапия може да се прилага само 5 дни на месец според клиничната пътека. А това е крайно недостатъчно. На такова мнение са и самите специалисти по тази методика. Защото овладяването на обез­движването е не по-малко важно от правилното медикаментозно лечение. Т.е. най-добрите специ­алисти са категорични, че кинезитерапията трябва да бъде за­дължителна част от лечението на ревматоидния артрит.

„Не мога да се примиря с това, че нивото на помощта и грижите, които получаваме у нас, драстично се различава от това, което получават па­циентите в другите страни“ – изказва огорчението си г-жа Чеглайска. Тя е имала Възмож­ността да се убеди, че В чужбина болният се радва на внимание и стремеж да бъде максимално информиран. Там му вдъхват кураж и сили, за да върви напред. „А у нас се казва, че артритът е „бабешка болест“ и че от нея не се оздравява. Толкова. Най-често ни предла­гат едни и същи обезболяващи – тези, които са най-нашумелите в момента, разбира се, и кортикостероиди“. Тук е мястото да Споменем, че дългосрочната употреба на нестероидни про­тивовъзпалителни средства от възрастни хора с хипертония и коронарна болест на сърцето е свързана с голям риск от сър­дечносъдови инциденти – това сочи анализ от последни научни изследвания.

Г-жа Чеглайска и колегите й от асоциацията не са изостави­ли идеята си да създадат учили­ще за пациенти с ревматоиден артрит и ще търсят диалог с институциите.

За съжаление дългосрочната прогноза за пациентите с рев­матоиден артрит не е добра. На 10-та година от началото на болестта 50 на сто от болните са значително обездвижени или инвалидизирани, а на двадесета­та година този показател скача на 80 процента.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *