Запекът е свързан с по-висок риск от сърдечни проблеми

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Запекът може да увеличи риска от сърдечни проблеми, особено при хора с високо кръвно налягане.

запекът

Запекът не само причинява дискомфорт и подуване, но също така може да увеличи риска от сърдечни проблеми, според ново проучване.

Хората със запек и високо кръвно налягане имат 34% по-голям шанс от сърдечни инциденти, като инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност, в сравнение с хората с високо кръвно налягане, но без запек, установи проучването.

Тези констатации допълват все повече доказателства, които свързват запека и сърдечните проблеми. Проучване от 2020 г. установи силна връзка между запека и кръвните съсиреци във вените, докато проучване от 2016 г. свързва проблема с изхождането с по-голям риск от сърдечни заболявания.

Хиляди българи умират от сърдечни заболявания всяка година. Намирането на допълнителни рискови фактори, към които да се насочите, винаги е важно, казва д-р Спенсър Д. Лиу, интервенционален кардиолог в университетската болница Northwell Staten Island.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърди дали има причинно-следствена връзка между запека и сърдечните заболявания.

„Трудно е да се каже дали запекът директно причинява сърдечни заболявания, защото много от нещата, които могат да причинят запек, се наблюдават при сърдечни заболявания“, допълва още д-р Лиу.

д-р Спенсър Д. Лиу, интервенционален кардиолог в университетската болница Northwell Staten Island
д-р Спенсър Д. Лиу, интервенционален кардиолог в университетската болница Northwell Staten Island.

 

Запекът и сърдечните заболявания споделят сходни рискови фактори

 

Някои теории казват, че дисбалансът на чревната микробиома, който често е свързан със запек, може да наруши бариерата на чревната лигавица и да причини възпалителна реакция, която допринася за сърдечни заболявания.

Друга теория предполага, че генетиката играе роля. Хората, които са генетично предразположени към запек, може да имат по-висок риск от предсърдно мъждене (Afib), но това не обяснява всичко.

„Други споделени рискови фактори, като липсата на достатъчно фибри в диетата ни, могат да допринесат за развитието на тези заболявания“, д-р Франсин Маркес, старши автор на новото проучване, професор по генетика и ръководител на Изследователска лаборатория по хипертония към университета Монаш.

д-р Франсин Маркес, старши автор на новото проучване, професор по генетика и ръководител на Изследователска лаборатория по хипертония към университета Монаш.
д-р Франсин Маркес, старши автор на новото проучване, професор по генетика и ръководител на Изследователска лаборатория по хипертония към университета Монаш.

 

Промените в начина на живот помагат за преодоляване на запека и укрепване на сърдечното здраве

 

Някои рискови фактори, като стареене и генетика, са извън нашия контрол. Въпреки това, управлението на факторите, свързани с начина на живот, може да подобри перисталтиката и сърдечното здраве.

Човек може да пребори запека със здравословни диети с високо съдържание на фибри, упражнения, адекватен сън и управление на стреса. В някои случаи състоянието може да бъде причинено от лекарства.

Получаването на между 20 до 35 грама фибри на ден от плодове, зеленчуци, боб и пълнозърнести храни помага за предотвратяване на състоянието. Фибрите също са важни за управление на теглото и понижаване на холестерола, което понижава риска от сърдечни заболявания.

Въпреки че не е ясно дали нормалното изхождане предотвратява сърдечни заболявания, храненето с богата на фибри диета и поддържането на физическа активност може да е от полза за цялостното здраве.

Линк към изследването: https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpheart.00519.2024

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *