Можем ли да ограничим риска от развитието на катаракта?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Възможно ли е някои ежедневни навици да увеличават риска от появата на катаракта?

катаракта

Много хора не осъзнават, че някои рискови фактори за катаракта са неща от начина на живот, които не биха свързали със здравето на очите и зрението.

Ето какво казват експертите за това как различни аспекти от живота ви могат да повлияят на риска от развитие на перде и какво можете да направите, за да ограничите риска от заболяването.

 

Какво представлява катарактата (перде на очите)?

 

Състoянието представлява мътно петно в лещата на окото. Лещата е прозрачната част на окото, която му помага да фокусира светлината.

В началото може дори да не забележите, че имате перде. Но с течение на времето то може да замъгли зрението. Заболяването също може да затрудни четенето или извършването на ежедневни дейности. Ако не се лекува, е възможно да доведе и до слепота.

„Може да е като гледане през замъглен прозорец – детайлите се губят“, казва Кариса Янчак, доцент в колежа по оптометрия на Щатския университет в Охайо. „Цветовете може да изглеждат по-бледи. Катарактата също може да причини проблеми с отблясъците или да затрудни значително способността да виждате в тъмно, което прави шофирането през нощта много трудно или дори невъзможно”.

Добрата новина е, че състоянието може да се излекува с операция.

 

Кой е застрашен от катаракта и какви са симптомите?

 

Всеки може да получи катаракта, но някои хора са изложени на по-висок риск от други. По-възрастните хора са най-застрашени.

„Перде може да започне да се развива при всеки на възраст между 40 и 50 години, но може да нямате проблеми със зрението в началото, тъй болестта прогресира много бавно“, обяснява Янчак. „Ето защо е възможно да чуете вашия очен лекар да Ви каже, че имате катаракта, години наред преди действително да имате симптоми или да се нуждаете от операция.“

 

Симптомите на заболяването могат да включват:

• Замъглено зрение

• Избледняване на цветовете

• Проблем с виждането през нощта

• Лампите, слънчевата светлина или фаровете изглеждат твърде ярки

• Виждане на ореол около светлини

• Двойно виждане

• Необходимост от честа смяна на очила или контактни лещи

„Ако развивате нормално старческо перде, симптомите обикновено започват около 60 или по-късно“, обяснява още доцентката.

Кариса Янчак, доцент в колежа по оптометрия на Щатския университет в Охайо
Кариса Янчак, доцент в колежа по оптометрия на Щатския университет в Охайо

 

Какви са рисковите фактори за развиване на катаракта, на които може да се въздейства?

 

Някои аспекти от начина на живот, които не са пряко свързани със зрението или очите, всъщност могат да допринесат за по-висок риск от получаване на катаракта.

• Затлъстяване

Няколко проучвания са установили връзка между затлъстяването и риска от развитие на перде. Един мета-анализ на 16 проучвания установява, че наличието на по-висок индекс на телесна маса (ИТМ) е свързано с повишен риск от развитие на свързана с възрастта катаракта. Друго проучване на здравни данни в Корея показа, че хората с мастно чернодробно заболяване (което може да възникне при затлъстяване) имат по-висок риск от развитие на заболяването.

Затлъстяването е свързано с много здравословни състояния, едно от които е риск от диабет, който е известен рисков фактор за развитие на болестта“, каза Янчак. „Когато има по-високи нива на кръвната захар в тялото, това може да причини промени в лещата, водещи до образуване на замъглено петно в лещата на окото.“

• Тютюнопушене

Пушачите са 2 до 3 пъти по-склонни да развият перде, отколкото хората, които не пушат.

„Тютюнопушенето е добре известен рисков фактор за развитие на състоянието, тъй като увеличава свободните радикали в тялото, които увреждат специалните протеини в лещата на окото“, обяснява доцентката.

Ако искате да спрете да пушите, но имате проблеми с отказването, определено трябва да проведете разговор със специалист.

• Излагане на слънчева светлина

Незащитеното излагане на ултравиолетово лъчение може да повиши риска от катаракта. Проучване, в което участват 816 души, установява, че почти 70% от тези, диагностицирани с катаракта, казват, че никога или рядко са използвали слънчеви очила, шапки или чадъри при излагане на силна слънчева светлина.

Прекарването на много време на слънце е известен рисков фактор за заболяването. Експертите са категорични, че носенето на слънчеви очила е много важно.

Може да не сте успеете напълно да предотвратите пердето, но това, което можете да направите, е да се опитате да забавите развитието и да предотвратите по-ранната му поява“, казва Янчак. Тя добавя още, че контрола на теглото, носенето на очила и отказването на цигарите са ключови за предпазване от състоянието.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Линкове към изследвания: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1215212/full; https://www.nature.com/articles/s41598-023-50582-7; https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0255136.

ЗДРАВИ ОЧИ Предпазва от перде и макулна дегенерация! код30718

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *