Диета без глутен: Скъпоценен дар за здравето ни. Как за 2 години отслабнах с 20 килограма

Човешкото тяло може да понася глутена съвсем нормално. Все пак да не забравяме, че хилядолетия наред хлябът с глутен е бил основна храна на хората. Насъщният очевидно отдавна вече е кодиран в нашето ДНК. Но да си говорим честно – сегашният хляб има малко общо с хляба на дедите ни.

Напоследък обаче все повече хора страдат от чувствителност или непоносимост към този протеин какъвто е глутенът. Кои храни съдържат най-много глутен? Има си основни правила на безглутеновата диета. Много хора са принудени или пък доброволно решават да премахнат глутена от диетата си.

Защо диетата без глутен е толкова разпространена днес? Може би ще е полезно и за вас да се придържате към подобна диета? Да видим какви са ползите от безглутеновата диета. 

Глутенът е протеин

В буквален превод от латински глутен означава лепило. Глутенът е протеин, който се намира в редица зърнени храни (например пшеницата).Той придава еластичната текстура на тестото и му помага да бухне при печене.Този протеин се добавя към различни видове преработени продукти, защото подобрява текстурата на храната, задържането на влага и вкуса.

Хлябът и пастата са двете типични храни, които съдържат глутен. Но наред с тях източници на глутен са зърнените храни, бирата, сладкишите, бисквитите, супите, соевият сос. Балсамите за устни, някои лекарства и хранителни добавки също могат да съдържат глутен.

Какво се случва, когато глутенът попадне в тялото?

Човешкият организъм обикновено усвоява глутена без усложнения. Но хората с чувствителност към този протеин или с диагноза целиакия могат рязко да подобрят здравето си с премахването му от диетата си, за да избегнат странични ефекти като увреждане на чревните власинки.

Признаците на реакция и непоносимост към глутена са: умора, подуване на корема, запек и/или диария. Ако човек страда целиакия, тялото му разпознава глутена като отрова. Организмът се опитва да се защити като атакува протеините, които са влезли в храносмилателния тракт. Приемът на глутен крие риск от развитие на остеопороза, храносмилателни патологии, анемия и други заболявания.

Стратегии за премахване на глутена от диетата ни

Въвеждането на непреработени храни с една съставка във вашата диета е най-добрият начин да избегнете глутена. Какви продукти се препоръчват на лицата с непоносимост към глутена? Зеленчуци, плодове, месо, риба (не приготвени в тесто), яйца, млечни продукти (мляко, неовкусено кисело мляко, сирене), ядки, семена, масла (от авокадо, маслини), билки, подправки.

супер линия
Супер линия се препоръчва при наднормено тегло и забавен метаболизъм

Ползи от безглутенова диета

Основната полза от премахването на този протеин от диетата е, че щетите, причинени на здравето от консумацията на глутен, могат да бъдат неутрализирани с времето. След като премине обостреното състояние, тялото ще започне да си почива и само да се възстановява. Яденето на храни без глутен помага за намаляване на хроничното възпаление, помага ви да отслабнете и оптимизира храносмилането.

Не е необходимо да елиминирате глутена от диетата си без да се консултирате с вашия лекар. Тялото на всеки човек е уникално и различните хора може да не реагират по един и същи начин на новите правила за начин на живот и хранене. Ако подозирате, че имате свръхчувствителност към глутен, уговорете час при Вашия лекар и се консултирайте с него по този въпрос.

Източник: econet.ru

Безглутеновата диета е изключително полезна за лица с диагноза тиреоидит на Хашимото – с понижена функция

Това е коварна болест, която нанася доста вреди на организма, като една от тях са болките в ставите, особено на ръцете и коленете. Преди няколко години по съвет на ревматолога д-р Андреев, за пръв път пробвах безглутеновата диета. Той каза, че глутенът, залепнал по стените на тънките черва за 2-3 седмици се изчиства и това носи много ползи за здравето.

Изненадата беше пълна – болките в пръстите на ръцете ми почти напълно отшумяха на третата седмица от стриктното спазването на диетата. Останаха само като далечно ехо. Но понеже общо взето повечето хора сме така: като ни мине и …шапка на тояга. След няколко години на хапване на воля на тестени храни, болките се върнаха станаха доста силни. А при ръст от 160 см – теглото за първи път в живота ми достигна до непоносимите 82 кг въпреки стриктната хормонозаместителна терапия.

И тогава си спомних за съвета на д-р Андреев. През март 2022 г. започнах отново безглутеновата диета. Първите 3 месеца бях желязна – нито прашинка продукт с глутен. След това от време на време ми се дояждаше хляб толкова силно, все едно е най-големият деликатес на Земята. Купувала съм и съм го яла така – без нищо като основно ядене. Но не всеки ден. Утоля си жаждата за хляб и след това пак безглутенова храна – 80-90 % и повече проценти на месечна база.

 

 

Никога през последните 2 години не купих нарязан хляб

Обърнали ли сте внимание, че нарязаният хляб не отронва и една трохичка?  Дължи се на подходящата за целта химия, но много неподходяща за здравето.

Без повече подробности – за 2 години отслабнах с 20 кг. Естествено, без грам гладуване, без никакво изнервяне, без никаква нужда от силна воля – леко, естествено и сякаш между другото средно с по 2 – 2,5 кг. на месец. През първия месец кантарът мръдва едва-едва и сякаш нищо не се случва. Само ти става по-леко да си носиш килограмите. А после започва неотклонно и постоянно – минимум по половин килограм най-малко на седмица. Към днешна дата – никакъв йо-йо ефект. А преди с какви мъки съм гладувала, за да сваля едни скромни 3-4 кг. И скоро след това пак да напълнея.

Много лесно се замества пшениченото брашно с царевично, с царевично нишесте, с оризово брашно и т.н. Сега поне изборът на различни брашна е много голям.

За верността на описания опит с безглутеноватна диета се подписвам:

Елена Ангелова

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *