Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета без глутен: Скъпоценен дар за здравето ни. Как за 2 години отслабнах с 20 килограма

Човешкото тяло може да понася глутена съвсем нормално. Все пак да не забравяме, че хилядолетия наред хлябът с глутен е бил основна храна на хората. Насъщният очевидно отдавна вече е кодиран в нашето ДНК. Но да си говорим честно – сегашният хляб има малко общо с хляба на дедите ни.

Напоследък обаче все повече хора страдат от чувствителност или непоносимост към този протеин какъвто е глутенът. Кои храни съдържат най-много глутен? Има си основни правила на безглутеновата диета. Много хора са принудени или пък доброволно решават да премахнат глутена от диетата си.

Защо диетата без глутен е толкова разпространена днес? Може би ще е полезно и за вас да се придържате към подобна диета? Да видим какви са ползите от безглутеновата диета. 

Глутенът е протеин

В буквален превод от латински глутен означава лепило. Глутенът е протеин, който се намира в редица зърнени храни (например пшеницата).Той придава еластичната текстура на тестото и му помага да бухне при печене.Този протеин се добавя към различни видове преработени продукти, защото подобрява текстурата на храната, задържането на влага и вкуса.

Хлябът и пастата са двете типични храни, които съдържат глутен. Но наред с тях източници на глутен са зърнените храни, бирата, сладкишите, бисквитите, супите, соевият сос. Балсамите за устни, някои лекарства и хранителни добавки също могат да съдържат глутен.

Какво се случва, когато глутенът попадне в тялото?

Човешкият организъм обикновено усвоява глутена без усложнения. Но хората с чувствителност към този протеин или с диагноза целиакия могат рязко да подобрят здравето си с премахването му от диетата си, за да избегнат странични ефекти като увреждане на чревните власинки.

Признаците на реакция и непоносимост към глутена са: умора, подуване на корема, запек и/или диария. Ако човек страда целиакия, тялото му разпознава глутена като отрова. Организмът се опитва да се защити като атакува протеините, които са влезли в храносмилателния тракт. Приемът на глутен крие риск от развитие на остеопороза, храносмилателни патологии, анемия и други заболявания.

Стратегии за премахване на глутена от диетата ни

Въвеждането на непреработени храни с една съставка във вашата диета е най-добрият начин да избегнете глутена. Какви продукти се препоръчват на лицата с непоносимост към глутена? Зеленчуци, плодове, месо, риба (не приготвени в тесто), яйца, млечни продукти (мляко, неовкусено кисело мляко, сирене), ядки, семена, масла (от авокадо, маслини), билки, подправки.

Ползи от безглутенова диета

Основната полза от премахването на този протеин от диетата е, че щетите, причинени на здравето от консумацията на глутен, могат да бъдат неутрализирани с времето. След като премине обостреното състояние, тялото ще започне да си почива и само да се възстановява. Яденето на храни без глутен помага за намаляване на хроничното възпаление, помага ви да отслабнете и оптимизира храносмилането.

Не е необходимо да елиминирате глутена от диетата си без да се консултирате с вашия лекар. Тялото на всеки човек е уникално и различните хора може да не реагират по един и същи начин на новите правила за начин на живот и хранене. Ако подозирате, че имате свръхчувствителност към глутен, уговорете час при Вашия лекар и се консултирайте с него по този въпрос.

Източник: econet.ru

Безглутеновата диета е изключително полезна за лица с диагноза тиреоидит на Хашимото – с понижена функция

Това е коварна болест, която нанася доста вреди на организма, като една от тях са болките в ставите, особено на ръцете и коленете. Преди няколко години по съвет на ревматолога д-р Андреев, за пръв път пробвах безглутеновата диета. Той каза, че глутенът, залепнал по стените на тънките черва за 2-3 седмици се изчиства и това носи много ползи за здравето.

Изненадата беше пълна – болките в пръстите на ръцете ми почти напълно отшумяха на третата седмица от стриктното спазването на диетата. Останаха само като далечно ехо. Но понеже общо взето повечето хора сме така: като ни мине и …шапка на тояга. След няколко години на хапване на воля на тестени храни, болките се върнаха станаха доста силни. А при ръст от 160 см – теглото за първи път в живота ми достигна до непоносимите 82 кг въпреки стриктната хормонозаместителна терапия.

И тогава си спомних за съвета на д-р Андреев. През март 2022 г. започнах отново безглутеновата диета. Първите 3 месеца бях желязна – нито прашинка продукт с глутен. След това от време на време ми се дояждаше хляб толкова силно, все едно е най-големият деликатес на Земята. Купувала съм и съм го яла така – без нищо като основно ядене. Но не всеки ден. Утоля си жаждата за хляб и след това пак безглутенова храна – 80-90 % и повече проценти на месечна база.

Никога през последните 2 години не купих нарязан хляб

Обърнали ли сте внимание, че нарязаният хляб не отронва и една трохичка?  Дължи се на подходящата за целта химия, но много неподходяща за здравето.

Без повече подробности – за 2 години отслабнах с 20 кг. Естествено, без грам гладуване, без никакво изнервяне, без никаква нужда от силна воля – леко, естествено и сякаш между другото средно с по 2 – 2,5 кг. на месец. През първия месец кантарът мръдва едва-едва и сякаш нищо не се случва. Само ти става по-леко да си носиш килограмите. А после започва неотклонно и постоянно – минимум по половин килограм най-малко на седмица. Към днешна дата – никакъв йо-йо ефект. А преди с какви мъки съм гладувала, за да сваля едни скромни 3-4 кг. И скоро след това пак да напълнея.

Много лесно се замества пшениченото брашно с царевично, с царевично нишесте, с оризово брашно и т.н. Сега поне изборът на различни брашна е много голям.

За верността на описания опит с безглутеноватна диета се подписвам:

Елена Ангелова

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *