Какви изследвания на 65 предсказват кой ще живее до 100 години?

Кръвни изследвания, които хората на 65 години могат да си направят, не струват скъпо, но дават ценна информация – кой ще стане столетник и кой има спешна нужда от адекватна грижа за здравето

изследвания

Учени установиха, че най-обикновени кръвни изследвания при възрастни хора могат да предскажат кой от тях ще стане столетник и ще живее 100 години. От статията ще разберете какви са тези тестове.

Предишни изследвания установиха, че хората, които станат столетници, имат по-малко увреждания, съпътстващи заболявания и хоспитализации по-рано в живота. Те също се характеризират с по-добри когнитивни функции от хората, които няма да достигнат 100.

И тъй като здравето изглежда корелира с това да станем столетници, шведски изследователи се запитали дали един обикновен кръвен тест може да предскаже шанса на човек да достигне 100. Те проведоха най-голямото проучване досега, което сравнява профили на биомаркери, измерени на сходна възраст по-рано в живота при столетници и не- столетници.

Изследването на голямата група шведски учени е публикувано в последния брой на списание GeroScience.

Как миналото предсказва бъдещето

Работата на учените е меко казано уникална. С помощта на огромна база данни е извършена така наречената кохорта AMORIS, която съдържа подробна информация, включително много анализи, на около 800 хиляди души. Тя започва да се създава през 1985 г. с цел да погледне в бъдещето: с нейна помощ ще може да се види какво ще бъде здравето на хората много години по-късно, в зависимост от техните тестове, направени през това време. На първо място, учените възнамеряваха да изследват заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Повече от 10 години лекарите събират научни знания, като анализират кохортните бази данни AMORIS. Изследователите сравняват анализите на 1224 участници, които са на около сто години, плюс-минус 5 години (84,6% от тях жени) и тези, които не са достигнали тази възраст.

Оказва се, че онези, които в началото на проучването са имали по-ниски нива на глюкоза, креатинин, пикочна киселина, AST (аспартат аминотрансфераза, антитела срещу стрептолизин О, имуногенен, кислород-лабилен хемолитичен токсин, произведен от повечето щамове на група А и много щамове на групите C и G стрептококи.), GGT (гама-глутамилтрансфераза), ALP (алкална фосфатаза), серумен капацитет за свързване на желязо и нива на общ холестерол и желязо и LDH (лактат дехидрогеназа, вътреклетъчен ензим важен за производството на енергия в почти всички клетки на организма) доживели до около 100 години. Зад тези леко сложни и трудни за запомняне имена не стоят свръхскъпи и екзотични тестове, а по-скоро масово провеждани изследвания. В крайна сметка, такива изследвания са правени и през миналия век.

Като цяло, столетниците показаха доста еднакво представяне в тези анализи. И от резултатите, които са имали на 65-годишна възраст, лекарите вече започнали да прогнозират по-благоприятна прогноза по отношение на дълголетието.

Защо е така, каква тайна крият тези тестове?

Защо всичко това има значение? Изброените по-горе трибуквени имена посочват показатели, които са много важни за продължителността на живота. Ролята на глюкозата е най-лесна за разбиране. Колкото по-високо е нивото ѝ, толкова по-бързо е стареенето на кръвоносните съдове и целия организъм като цяло. Това е добре проучено при пациенти с диабет.

Пикочната киселина казва повече от това дали имате подагра или не. Освен това тя е маркер за възпаление в тялото и ако постоянно е с някакви притеснителни стойности, които не са коригирани навреме, това очевидно е лошо за продължителността на живота.

AST, GGT, ALP и LDH са така наречените чернодробни изследвания

Те показват здравето на този толкова важен орган и как той участва в метаболизма – това е основната лаборатория на тялото, в която се обработват и неутрализират много неща.

Креатининът е биомаркер за функцията на бъбреците, основният орган за отделяне на много токсини. Колкото по-добре са отстранени токсините, толкова по-малък е негативният им ефект.

Много важни са показателите, свързани с желязото – нивото му в кръвта и общото кръвно налягане

Те говорят за способността на кръвта да доставя кислород до органите. Това е много важно по принцип, а в напреднала възраст е от критична важност. Освен това количеството желязо в организма зависи от правилното хранене.

Изглежда парадоксално, че високите нива на холестерол са полезни за дългия живот. Много по-често чуваме, че трябва да ги намалим. Тук още не всичко е ясно. Но изглежда, че при много не просто възрастни, ами направо стари хора липсата на холестерол е по-вероятно да бъде вредна. Има проучвания по тази тема. Това не означава, че холестеролът не трябва да се понижава при по-младите хора, когато е драстично нагоре и повишава риска от инфаркти и инсулти. Тук трябва да са ясни две неща. Първо, холестеролът е много важен за синтеза на голяма част от хормоните, както и за мозъчната функция. И второ, не всеки холестерол е лош, има и добър. А общият холестерол, който беше оценен в това проучване, съчетава и двете.

Повече биомаркери могат да подобрят прогнозите

Това изследване показва, че от 65-годишна възраст нататък хората, които в крайна сметка биха станали столетници, показват разлика в биомаркерите, видими от проведените изследвания.

Изследователите отбелязват, че техните резултати по отношение на функцията на черния дроб и бъбреците и възпалението, които предсказват дълголетието, са в съгласие с предишни изследвания. Те също така предполагат, че консумацията на алкохол може да играе роля за изключително дълголетие. Хипотезата се основава на тяхното наблюдение, че няколко биомаркера, които са по-високи при хора, които не са столетници, са свързани с алкохола. Те обаче оставят тази тема за бъдещи изследвания.

Авторите посочват, че едно от ограниченията на това проучване е липсата на достъп до всички биомаркери, които са искали да тестват, включително и такива, свързани с имунитета и възпалението. Информацията за начина на живот, като тютюнопушене, консумация на алкохол и физическа активност, също би била информативна.

Откога всички тези маркери могат да бъдат важни за предсказване на бъдещето?

Авторите на статията дават конкретен отговор: „Започвайки от 65-годишна възраст, имаше разлика в публично достъпните биомаркери между хората, които тогава са живели до 100 години, и тези, които са починали по-рано.“

Това означава, че онези, които са имали добри показатели на 65 години, са се грижили за здравето си през целия живот, или през по-голямата част от него. И грижата съвсем не означава, че те са се хранили здравословно и са спортували редовно. Според авторите на изследването, от въпросниците на хората, участвали в него, става ясно, че една много голяма част от тях редовно са се подлагали на профилактични прегледи и не просто знаят значението на думата „превенция“, а я прилагат и на практика.

Източник: www.lifespan.io

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *