Тези 13 навика водят до бедност

Има редица навици, присъщи на хора, които въпреки обстоятелствата продължават да живеят в бедност

Ако не се отървете от привичките, които водят до бедност, и повтаряйки ги отново и отново, може да забиете живота си в глух коловоз. Благодарение на тях напразно ще се опитвате да постигнете някакъв резултат, различен от този, който имате. Най-удивителното е, че сравнително успешните и богати хора, добивайки навиците на бедните, също стават такива.

Евгений Дейнеко

12 години психологическа практика позволиха на руския треньор за личностно израстване Евгений Дейнеко да идентифицира редица навици, присъщи на бедните хора. Интересно е, че изпадналите в несъстоятелност следват тези навици отново и отново, въпреки че са били предупредени или са ги разбрали от личен опит.

Представяме ви 13 навика, които ви обричат ​​на бедност. Тествай се!

Навик 1: Бедните винаги търсят някого, когото да обвинят

Те никога или рядко поемат отговорност. Предпочитат да обвинят колегите, шефа или системата за неуспехите, отколкото да признаят, че са мързеливи, нехайни и живеят живота си без самоинициатива. Бедният мисли така: „Ако не бяха ТЕ, отдавна щях да съм успял“, „Ако не ми се беше случило…“, „ВСИЧКО ми пречи, нищо не мога да направя“.

Навик 2: Отлагане

Всеки е чувал старата народна мъдрост: „Седем пъти мери – един режи“. Времето минава, а бедният човек продължава да мисли, да мери и в крайна сметка се намира някой по-предприемчив, който отрязва парчето и го прибира. Победител е този, който не се страхува да направи първата крачка и да рискува. Успява онзи, който използва идеите си и не бездейства.

Човек с лошо мислене пропилява време и въпреки това приписва собственото си бездействие на чужда сметка.

Навик 3: Спокойствие, граничещо с дебилност

Бедните не поемат рискове. Те предпочитат стабилен, макар и не голям доход. В резултат на това живеят от заплата до заплата, но под въображаемото крило на „стабилността“.

Навик 4: Ако може да е безплатно

Типичният беден човек се абонира за огромен брой безплатни обучения и семинари, повечето от които никога няма да изслуша или изгледа. В резултат на това човек живее с илюзията, че се учи, но в действителност няма развитие. За да бъдем с една идея по-успешни трябва да сме наясно какво искаме и да сме готови да платим цената (време или пари). Платеното обучение е не само показател за бъдещ успех, но и на нашата мотивация.

Навик 5: Не плаща, не връща, не дава пари за благотворителност

Човек с лошо мислене обича да живее за сметка на другите. Музика, обучение, почерпка, филми или софтуер – той тегли от торенти, взима назаем и не връща, предпочита авантата. Неговата философия е да търси възможност за получаване на платени услуги или стоки – безплатно. Бедният човек се чувства богат само като вземе назаем, дори незначителна сума, от която няма нужда, и която не връща след това.

Навик 6: Съжалява себе си

Често хората виждат корена на проблемите си в онова, което ги заобикаля – независимо дали е неблагоприятно географско положение, недостатък на фигурата, роден в бедно семейство, липса на образование, живот в грешната държава и т.н. Бедният човек има десетки причини да съжалява себе си и още толкова да не търси изход от положението, в което е.

Навик 7: Хленчи и се оплаква

Не е тайна, че липсата на пари е причина за негативни емоции. За разлика от бедняка, човекът с богато мислене възприема провала като стъпка към заветната цел, като урок. Той не е свикнал да хленчи и да се оплаква от съдбата. Някои хора мрънкат, за да се смилят над тях. Така не става по-лесно. Сумата пари в портфейла не се променя, нито има шанс да се промени, ако и вие не се променяте, ако не надграждате себе си.

Навик 8: Много е важно какво ще кажат другите

Успешният човек цени своята индивидуалност и не зависи от мнението на другите. Бедният, като правило, напротив – лъвският пай от времето и усилията си той харчи за поддържане на репутацията си в очите на другите хора. В същото време се фокусира предимно върху хора, които са по-успешни и силни. Сравнението не работи в негова полза, което му дава още един чудесен повод да хленчи и да се оплаква.

Навик 9: Пилеене на пари

Бедният човек няма финансова стратегия. Целта му е да печели и да харчи. Богатите предпочитат да инвестират спечелените с труд пари в създаването на капитал. В тази ситуация, често срещана грешка в мисленето е: „Какво мога да инвестирам, като нямам пари?“. Пари няма, защото човек не мисли за бъдещето. Не тези, които печелят много, стават богати, а онези, които са се научили как правилно да управляват доходите си.

Навик 10: Търсене на незабавни ползи

Бедните не се стремят да научават нови неща, не работят за бъдещето, а искат да печелят пари точно тук и сега, на момента. Това е отличен пример за потребителско поведение. Човек иска всичко наведнъж, срещу минимум усилия. Той е като селянин, който изяжда всички картофи през зимата, без да мисли какво ще засее напролет.

Навик 11: Мрази работата си

За онзи, който e обречен на бедност поради мързел, винаги има 10 виновни, 100 извинения и 1000 причини, поради които трябва да отиде на работа, която мрази. Живее само с мисълта за поредния почивен ден, ругае шефовете си, но въпреки това всеки понеделник кротко влиза в офиса. По правило той няма смелостта да направи своето. И така, без да променя нищо, човек живее собствения си живот. Година след година…

Навик 12: Губене на време

Човек с лошо мислене често се пита: как да „убия“ времето. Тази изключително негативна въпросителна трябва да се превърне в: Как мога да оползотворя времето си? В резултат на това всеки получава онова, към което се стреми – бедните „убиват“ времето и живота си, а предприемчивите хора го използват и стават по-богати, пише Евгений Дейнеко.

Навик 13: Да живееш живота на някой друг

Бедните имат сериозна грешка в мисленето – проектират живота на други хора върху своя собствен. Многобройните сериали, книги и истории на звезди само ги подтикват към това. Докато се наслаждават на приключенията на други хора, бедните живеят в илюзията и сянката на успеха на своите идоли. Не рискуват да прекрачват съмненията и страховете си. Страхуват се да започнат с малко и да градят собствената си съдба тухла по тухла.

Може би сте видели себе си в някои от току що изброените описания. Това, обаче, не е причина за разочарование. Използвайте този текст като аларма за онова, което трябва да промените в себе си. Използвайте описанието на навиците като мотивация за действие.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *