7 тайни на китайските столетници

За да укрепите здравето, за да бъдете енергични и да се движите без болка, е полезно да използвате методите на китайските столетници

китайските столетници

Нямате нужда от специални инструменти или екзотични продукти, за да практикувате онова, с което поддържат здравето и дълголетието си китайските столетници. Достатъчно е да направите ревизия на начина на живот (по-специално качеството на нощния сън) и да си осигурите добро събуждане сутрин. За това има специални правила, които китайските столетници ревниво спазват.

Столетниците не само в Китай, но и в Япония и Тибет, имат цял ​​комплекс, който изпълняват след събуждане от сън. Тоест, преди да станат от леглото, те извършват елементарни, но изключително здравословни манипулации. Тази сутрешна рутина отнема не повече от 10 минути. Опитайте и вие.

Правила за здраве и качествено събуждане на китайските столетници

1. Начин на живот в даден ритъм

• Компетентно събуждане сутрин: включва гимнастика, която се практикува още от времето на древните китайски династии;

• Правилна поза по време на стоеж;

• Контрол на дишането;

• Три или четири пъти седмично се прави физическа активност по ваш избор.

Не всеки има възможност и знае как да практикува Тай Чи – бойно изкуство или продължителна тренировка, по време на която се изпълняват плавни движения. Това я прави идеална както за млади, така и по-възрастни хора. Но, ако тази техника на движение е непосилна за вас, може да изберете някаква друга форма на раздвижване.

2. Нощен сън

• Лягайте си поне два-три часа преди полунощ и ставайте рано (оптималното време за „стартиране” на хемопоетичната система е от залез слънце до около един сутринта, основното условие е да сте в стадий на дълбок сън);

• Потупвайте канала на жлъчния мехур преди лягане (за да се усвоят по-добре хранителните вещества). Потупването се извършва в областта под черния дроб.

3. Масаж с шпатула (скрепер, козметичен ролер или нещо, подобно на тях)

Полезно е да закупите такава шпатула (за предпочитане от кравешки рог, алтернатива е и порцеланова лъжица, дървен гребен) и бутилка масажно масло (от сусам и др.). Държи се под ъгъл по-малък от 45 градуса, движейки се по канала на жлъчния мехур.

4. Терапия на синдрома на Ци-дефицит, болки в кръста и др.

Енергията Ци (или позната още и като Чи) е основна концепция на цялата китайска философия и медицина. Именно върху работата с нея се основават повечето традиционни китайски лечебни практики.

Енергията Ци в китайската медицина се определя като „етер“, „въздух“, „жизнена сила“, която прониква в тялото на организма и е вид жизненоважно вещество, което образува всичко във Вселената. Счита се за първичната субстанция, възникнала на етапа на раждането на света.

Тази концепция получава най-широко разпространение през годините 1200-1300, благодарение на основателя на неоконфуцианството Джу Си. Той твърди, че Ци прониква във всичко, което съществува наоколо, давайки му живот.

Има два глобални вида енергия Ци:

• Вътрешна енергия Ци. Циркулира вътре в човека;

• Външна Ци енергия. Връща се към природата.

Енергията е в постоянно движение между състоянията. Когато вдишва или яде храна, човек „изстрелва“ външно Ци в тялото, което частично става вътрешно, а при издишване освобождава Ци навън. Така се осъществява постоянната циркулация на Ци във Вселената.

5. Масаж на рефлексните зони на стъпалото

Може да избирате определени точки, а може и нежно, с не особено силен натиск да масажирате за около 2-3 минути стъпалата и на двата крака.

6. Масаж на активни точки

Две са точките, на които трябва да се обърне по-голямо внимание сутрин.

Жун Джун се намира в средата на лицето, между горната устна и носа. Това е жизнената точка, която се използва при лечение на лоши мисли, тревога, истерия и овладяване на епилептични пристъпи и нервни кризи. Масажът на тази точка се осъществява посредством натиск в продължение на две минути.

Дзя Чъ е друга точка, върху която трябва да се концентрирате сутрин. В превод от китайски означава „поддържане на челюстите“. Точката се намира в ямката, точно където се разделят челюстите.

Като се масажира нежно с палеца и средния пръст, в тялото се образува слюнкоподобна течност, наречена „нефритен елексир“. Тя представлява чиста енергия, която прочиства тялото и главата. Нормализира функцията на щитовидната жлеза.

7. Даоин метод

Същността му е да се активират симптомите на съществуващо заболяване и по този начин да се ускори възстановяването.

• Изкуствено кихане;

• Прочистване на червата и др.

Сутрешно раздвижване на кръвта (част от рутината на китайските столетници)

китайските столетници
Областите, които трябва да се разтриват сутрин с длани

1. В продължение на 10 секунди търкайте дланите една в друга. Важно е да усетите, че са станали горещи. Ако са само топли, значи има неразположения и отслабване на енергията на тялото. Ако дланите останат студени, това значи че многобройни здравословни проблеми трябва да бъдат решени възможно най-скоро.

2. Прокарайте длан 30 пъти, като едва докосвате кожата, от рамото до китката и обратно по външната страна. За мъжете е полезно да започват от лявата страна, за жените – от дясната.

3. Загрейте очите за 10-30 секунди. Плътно, без натиск, покрийте очите с дланите на ръцете и произвеждайте пулсации в унисон със сърдечния ритъм.

4. Загрейте ушите за 10-30 секунди. Покрийте ушите с длани (четирите пръста са към задната част на главата, а палеца сочи надолу) и произвеждайте подобни вибрации, като онези, с помощта на които „събудихте“ очите.

5. Загрейте носа за 10-30 секунди. Сложете дясната длан (жените слагат лявата) към средната част на носа, поставете втората отгоре и направете същите вибрации.

6. Погладете главата по дължина 10-30 пъти. Поставете дланите една върху друга и ги прокарайте от брадичката до задната част на шията, като почти не докосвате кожата и косата. Главата не бива да се навежда по време на извършването.

Мислите, по време на гимнастиката, са концентрирани изключително и само върху движението

7. Погладете тялото надлъжно 10-30 пъти. Поставете длани една до друга и ги прокарайте от долната част на корема към шията и гърба, доколкото е възможно.

8. Кръгове над гърдите. Поставете кръстосано длани върху гърдите (лява ръка на дясната гърда и дясна ръка на лявата гърда) и извършете 10-30 поглаждащи движения по посока на часовниковата стрелка.

9. Събудете стомаха. Поставете дланите една върху друга и направете 10-30 движения с тях в кръг (ходът на дебелото черво) по посока на часовниковата стрелка.

10. Ревитализирайте долната част на гърба. Дланите са на долната част на гърба (отляво и отдясно) и извършвате с тях 10-30 кръгови действия по посока на часовниковата стрелка.

11. Китки. Свийте ръката в китката, а с другата ръка направете кръгови движения върху гънката (венерините гривни) 10-30 пъти в едната и другата посока. Направете същото и с другата китка.

12. Лакътни стави. Свийте ръка в лакътя. С дланта на другата ръка направете кръгови движения на върху изпъкналата част 10-30 пъти в едната и другата посока. Направете същото и за другия лакът.

13. Раменни стави. Правете кръгови движения с рамената 10-30 пъти в едната и в другата посока.

Източник: cellnutrition.ru, postila.ru

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *