При кои болести са вредни доматитe?

Какви са полезните свойства на доматения сок и има ли заболявания, при които е противопоказна употребата му?

Димитър Йорданов – Бургас

Доматеният сок е добър из­точник на ликопен. Антиоксидантът е известен с профилактич­ните си качества срещу ракови и сърдечни заболявания. Освен това стимулира кръвообраще­нието и помага за намаляване на кръвното налягане. Ликопенът е мастноразтворим, затова доба­вянето на няколко капки олио или зехтин в напитката гарантира по-доброто му усвояване. Пие­нето на доматен сок повишава скоростта на метаболизма и по­добрява храносмилането, което благоприятства и намаляването на тегло. Сокът от домати е богат на витамин С, важен за поддържането на силна имунна защита. Съдържа и калий, който е незаменим за човешкия орга­низъм. Ниското ниво на калий води до обща слабост и нераз­положение. Две чаши доматен сок всеки ден, съдържащи 15 мг ликопен, могат да бъдат доста­тъчни за заздравяване на крехки кости, казват специалисти от университета в Торонто. Според тяхното изследване червената напитка е полезно средство за предпазване от заболявания като остеопороза.

ВНИМАНИЕ!

Чаша доматен сок на ден може да допринесе за запазване на ниски нива на стреса. Консумация на доматен сок, смесен със сок от спанак, помага за облекчаването и предотвратява­нето на запек. А за успокояване симп­томите на махмурлук се препоръчва коктейл от 100 мл доматен сок, 100 мл сок от краставица, 10 мл сок от спанак и 1 супена лъжица зехтин, преди лягане.

Доматеният сок трябва да се избягва обаче от хората, които имат камъни в бъбреците или заболявания на жлъчния мехур.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “При кои болести са вредни доматитe?

  1. Pingback: 6 наистина здравословни хранителни комбинации | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *