Какво може да каже косата за нашето здраве?

Косата може да разкаже много за нашето здраве. Тя показва състоянието на организма както отвътре, така и отвън


Ако забележите загуба на коса, прекомерно окосмяване, сух или прекалено мазен скалп, или нещо, което не е характерно за вашия тип коса, необходимо е да посетите трихолог, колкото е възможно по-скоро.

Проблемите с косата и кожата са първият знак, че нещо не е наред с нашето тяло отвътре.

Какво не е наред с косата?

Различни фактори, като например прекалено суха или мазна коса, могат да бъдат ранни предупредителни сигнали за различни здравословни проблеми.

Следователно, към проблемите, свързани с косата, трябва да се отнасяме сериозно, защото те са отражение на онова, което се случва вътре в тялото.

Диагностика по косата

• Сухата и чуплива коса може да е признак на недостиг на протеини, витамин А, цинк, есенциални мастни киселини и проблеми с щитовидната жлеза.

• Мазна коса и мазен скалп сигнализира за липса на цинк, фолиева киселина и дефицит на витамин В6.

• Груба, бодлива коса означава недостиг на протеин и витамин А и евентуален риск от хипотиреоидизъм.

• Сухи краища и мазна основа може да са признак на анемия, недостиг на желязо и недостиг на витамин В6, магнезий или цинк.

• Преждевременното побеляване на косата може да сигнализират за стрес, хормонални проблеми и липса на определени витамини, мед или фолиева киселина.

• Различни нарушения на кожата на главата, като пърхот, себорея, псориазис, могат да бъдат свързани с гъбична инфекция, стрес или липса на разнообразие от витамини, цинк и есенциални мастни киселини.

Какви заболявания могат да се определят при диагностициране състоянието на косата?

Почти всяко, но повече от всичко заболявания на стомашно-чревния тракт, нарушения в хормоналния дисбаланс. Диагнозата на косата, разбира се, може да се извърши у дома, но всички ваши подозрения трябва да споделите с лекаря. Той ще определи по-точни, лабораторни методи за диагностициране на здравето, като кръвни изследвания или ултразвук.

Разбира се, външния вид на косата може да е аларма за определен здравословен проблем. Но, дори и най-малкото притеснение, относно онова, което се случва върху скалпа, трябва да ни отведе в кабинета на трихолога.

Трихологията е специална част от дерматокозметологията. Основният предмет на вниманието на специалистите в този отдел са проблемите, лечението, диагностиката и превенцията на заболявания на косата и скалпа.

Чести заболявания на косата и скалпа

• Алопеция. Тя може да бъде гнездяща (започва от центъра на главата), андрогенна и дифузна.
• Повреда на космените пръчици (разделена, крехка, прекалено суха или мазна, тънка коса и т.н.).
• Болести на скалпа ( себорея – мазна и суха, появата на пърхот, сърбеж и лющене).

Диагностични методи

Основното условие за успешно лечение в трихологията е точната диагноза. Нужно е да се установи разнообразие от болести, причината за които може да бъде определена само след преминаване на редица лабораторни изследвания. Тъй като проблемите с косата често са причинени от хормонални нарушения, ендокринни проблеми, проблеми с имунната и храносмилателната система, консултацията от лекари с опит в други области на медицината е задължителен. Трябва да се търсят специалисти в областта на ендокринологията и гинекологията.

Как да помогнем на нашата коса, без да навредим на здравето? Отговорът е прост – това са маслените маски!

В зависимост от дължината на косата, използвайте няколко супени лъжици масло.

Изборът зависи от вида на косата:

Суха коса – сусамово, бадемово, орехово и масло от авокадо.

Нормална коса – кокосово масло, бадемово масло, зехтин, жожоба.

Мазна коса – бадемово масло, горчица, кайсия и масло от гроздови семки.

Пауър Ню Хеър
Пауър Ню Хеър спира косопада

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Какво може да каже косата за нашето здраве?

  1. Ели каза:

    Секцията за конкретна диагностика в статията т.е. ако е мазна – еди какво си, ако е суха – друго е много добра. Мен ако питате можете да я обособите в отделна статия по темата, защото това е наистина доста полезно и много хора биха го оценили 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *