Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво може да каже косата за нашето здраве?

Косата може да разкаже много за нашето здраве. Тя показва състоянието на организма както отвътре, така и отвън


Ако забележите загуба на коса, прекомерно окосмяване, сух или прекалено мазен скалп, или нещо, което не е характерно за вашия тип коса, необходимо е да посетите трихолог, колкото е възможно по-скоро.

Проблемите с косата и кожата са първият знак, че нещо не е наред с нашето тяло отвътре.

Какво не е наред с косата?

Различни фактори, като например прекалено суха или мазна коса, могат да бъдат ранни предупредителни сигнали за различни здравословни проблеми.

Следователно, към проблемите, свързани с косата, трябва да се отнасяме сериозно, защото те са отражение на онова, което се случва вътре в тялото.

Диагностика по косата

• Сухата и чуплива коса може да е признак на недостиг на протеини, витамин А, цинк, есенциални мастни киселини и проблеми с щитовидната жлеза.

• Мазна коса и мазен скалп сигнализира за липса на цинк, фолиева киселина и дефицит на витамин В6.

• Груба, бодлива коса означава недостиг на протеин и витамин А и евентуален риск от хипотиреоидизъм.

• Сухи краища и мазна основа може да са признак на анемия, недостиг на желязо и недостиг на витамин В6, магнезий или цинк.

• Преждевременното побеляване на косата може да сигнализират за стрес, хормонални проблеми и липса на определени витамини, мед или фолиева киселина.

• Различни нарушения на кожата на главата, като пърхот, себорея, псориазис, могат да бъдат свързани с гъбична инфекция, стрес или липса на разнообразие от витамини, цинк и есенциални мастни киселини.

Какви заболявания могат да се определят при диагностициране състоянието на косата?

Почти всяко, но повече от всичко заболявания на стомашно-чревния тракт, нарушения в хормоналния дисбаланс. Диагнозата на косата, разбира се, може да се извърши у дома, но всички ваши подозрения трябва да споделите с лекаря. Той ще определи по-точни, лабораторни методи за диагностициране на здравето, като кръвни изследвания или ултразвук.

Разбира се, външния вид на косата може да е аларма за определен здравословен проблем. Но, дори и най-малкото притеснение, относно онова, което се случва върху скалпа, трябва да ни отведе в кабинета на трихолога.

Трихологията е специална част от дерматокозметологията. Основният предмет на вниманието на специалистите в този отдел са проблемите, лечението, диагностиката и превенцията на заболявания на косата и скалпа.

Чести заболявания на косата и скалпа

• Алопеция. Тя може да бъде гнездяща (започва от центъра на главата), андрогенна и дифузна.
• Повреда на космените пръчици (разделена, крехка, прекалено суха или мазна, тънка коса и т.н.).
• Болести на скалпа ( себорея – мазна и суха, появата на пърхот, сърбеж и лющене).

Диагностични методи

Основното условие за успешно лечение в трихологията е точната диагноза. Нужно е да се установи разнообразие от болести, причината за които може да бъде определена само след преминаване на редица лабораторни изследвания. Тъй като проблемите с косата често са причинени от хормонални нарушения, ендокринни проблеми, проблеми с имунната и храносмилателната система, консултацията от лекари с опит в други области на медицината е задължителен. Трябва да се търсят специалисти в областта на ендокринологията и гинекологията.

Как да помогнем на нашата коса, без да навредим на здравето? Отговорът е прост – това са маслените маски!

В зависимост от дължината на косата, използвайте няколко супени лъжици масло.

Изборът зависи от вида на косата:

Суха коса – сусамово, бадемово, орехово и масло от авокадо.

Нормална коса – кокосово масло, бадемово масло, зехтин, жожоба.

Мазна коса – бадемово масло, горчица, кайсия и масло от гроздови семки.

Пауър Ню Хеър
Пауър Ню Хеър спира косопада

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Какво може да каже косата за нашето здраве?

  1. Ели каза:

    Секцията за конкретна диагностика в статията т.е. ако е мазна – еди какво си, ако е суха – друго е много добра. Мен ако питате можете да я обособите в отделна статия по темата, защото това е наистина доста полезно и много хора биха го оценили 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *