Лечебната вода от връх Дамбалъ край Момчилград помага при заекване

Всяка година, навръх Гергьовден, на връх Дамбалъ край Момчилград се случва чудо. В нощта на 6 май, от чешмата, построена до скалата, потича лековита вода

Дамбалъ
Свещеното място от хилядолетия се почита както от мюсюлмани, така и от християни.

Дамбалъ на турски означава капка. Местността, на която е разположена чешмата с лековитата вода, се намира на около 8 км североизточно от Момчилград.

Старите хора казват, че заекващи могат да се изцелят, като пият от водата. Задължително е и да се окъпят с нея, но само във времето от полунощ до първи петли и изгрев слънце. Заради многото хора, които всяка година намират решение на този вербален дефект, всяка година в нощта срещу Гергьорден се извършва обредно къпане. И него идват хора не само от всички краища на България, но и от цяла Европа.

За благодарност болните връзват част от дрехите, с които са дошли. Други пускат дребни пари в коритото на чешмата.

Преди обредното къпане хората се събират на групи, говорят си или се молят. Има и такива, които си тръгват със стъкленици, пълни с лечебната вода. Ползват я през годината, или я пращат на близки и познати, за да усетят и те благодатното влияние на живата вода.

Старите хора казват, че не е задължително да си болен, за да посетиш местността под връх Дамбалъ, там където е лековитата вода. Ако само една нощ се пренощува на това свято място, организмът ще се зареди със сила, която няма да позволи на болестите да го атакуват през следващата година. А ако лицето на малко бебе се изплакне с тази вода, то не само ще проговори по-бързо, но ще бъде изключително спокойно и здраво.

Източник: standartnews.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *