Джоузеф Пилатес: Старостта може да настъпи след навършване 80 години!

Когато става въпрос за Пилатес, повечето жени са или ужасно ентусиазирани, или никога не са практикували Пилатес

Пилатес е система от упражнения, която има уникална полза за здравето. Ако вие сте от последната група, които никога не са практикували Пилатес, днес ще разберете защо трябва да поправите тази грешка.

Гимнастиката Пилатес има доказани ползи за здравето. И най-важното доказателство е животът и здравното състояние на нейния създател – Джоузеф Пилатес. Упражненията за идеални за укрепване на мускулите, повишаване на гъвкавостта, добрия тонус на целия организъм и подобрената циркулация на кръвта.

Джоузеф Пилатес
Джоузеф Пилатес

Мъжът, който виждате на снимките, не винаги е бил в такава блестяща форма. Джоузеф Пилатес е роден в бедно, немско семейство. Още като дете той страда от много болнаво дете: страда от астма, рахит и ревматизъм.

Когато момчето започнало да се оплаква на баща си, той му отговорил: „Всеки кове собствената си съдба. Може да продължиш да се оплакваш, но може и да започнеш да променяш живота си.“ Изглежда, че тази проста фраза станала особено важна в живота на Джоузеф.

Системата от упражнения, които са познати днес, болното някога момче разработва по време на Първата световна война. През 1912-та година той работи във военен лагер, където започва да прилага част от упражненията, които са помогнали на самия него, върху лежащо болни войници.

През 1923 г. Джоузеф Пилатес емигрира в САЩ, където неговата система от упраженения се превъща в истински хит. Неговите сеанси са посещавани от холивудски звезди и известни спортисти.

Джоузеф Пилатес е починал на 87 години, като е бил отлична физическа форма преди смъртта си

Той съвсем не води монашески живот – пие онова, което му харесва и хапва каквото му се яде.

Според него старостта може без проблем да започне да настъпва, когато човек почти е прехвърлил един век. Днес има много примери, които ни убеждават в правотата на това твърдение.

Какви са ползите за здравето от метода на Джоузеф Пилатес?

Пилатес усилва мощността на тялото ви, за разлика от която и да е друга тренировка. След заниманията не се чувства умора, а напротив – прилив на енергия. Медицински изследвания, проведени от Университета в Принстън са установили, че след 36 седмици редовно практикуване на Пилатес се засилва ректуса на корема средно с 21% при жени, които 2 пъти в седмицата са правили упражнения по този метод.

Джоузеф Пилатес
Джоузеф Пилатес

Авторитетният медицински сайт webmd.com пише, че чрез тази система тялото става доказано по-гъвкаво, а мускулите – по-силни. Това занимание е идеално за начинаещи – упражненията не са сложни и не натоварват.

Д-р Мелинда Ратини, преподавател в Кембридж и физиотерапевт, доста подробно описва ползите от гимнастиката на Пилате в своя статия

Ето какво казва тя: Ако търсите начин да укрепите корема и таза, както и да поддържате добра поза, тогава Пилатес е за вас. Гимнастиката осъществява силна връзка между ум и тяло. Може да се хареса и на онези, които искат да се насладят на една по-интензивна йога.

Пилатес е чудесно за укрепване и тонизиране на сърдечния мускул и за увеличаване на вашата гъвкавост. Тъй като то не е измислено да бъде аеробна дейност, не забравяйте кардиото си!

Пилатес включва точни движения и специфични дихателни техники. Не е за вас, ако предпочитате по-малко структурирана програма. Този вид гимнастика, също така, няма да отговаря на вашите нужди, ако търсите аеробна тренировка.

Ако имате диабет, може да се наложи да направите някои корекции в плана за лечение на диабета, тъй като добавянето на мускулна маса помага на тялото ви да използва по-добре глюкозата. Вашият лекар може да Ви каже какви промени трябва да направите. Кажете на инструктора си, че имате диабет и особено ако имате усложнения като диабетна ретинопатия . Може да се наложи да избегнете някои от упражненията на Пилатес.

Джоузеф Пилатес
Джоузеф Пилатес

Ако имате артрит, програма за тренировка за сила, като Пилатес, е много важна част от вашата програма за упражнения. Изследванията показват, че комбинацията от аеробни тренировки и тренировки за сила може да помогне да се ограничат симптомите, да се поддържа баланс, да се поддържа гъвкавост на ставите и да се постигне идеално телесно тегло.

Гимнастиката на Джоузеф Пилатес не се препоръчва при хора, които имат хронична болка в гърба, както и проблеми с колената.

Източник: www.webmd.com, www.livestrong.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *