Малко познати трикове за полезно приготвяне на репички

Една връзка свежи кръгли червени или заострени бели репички успешно освежава салатата или платото с ордьоври през зимата, когато пресните зеленчуци не са в такова изобилие. Репичките придават пикантност на ястията, без да ги подлютяват в действителност.

Половин чаша репички съдържа около 6 калории, 14% от дневната нужда от витамин С, антиканцерогените фитохимикали флавоноиди.

приготвяне на репички
Полезно приготвяне на репички

Хубавото е, че репичките могат да се намерят през цялата година, но са в най-голямо изобилие в началото на пролетта.

Сортове:

Въпреки че червените репички са най-добре познати, понякога в зеленчуковите магазини можете да откриете и продълговатите, заострени бели репички, които са с по-мек вкус от червените, и дайкони – големи бели репички с формата на морков, произхождащи от Азия и с по-остър вкус от червените си роднини. В полските и руските магазини можете да намерите черни репички, които са с формата на ряпа, но са с черна или кафява кора и люто бяло месо. Хрянът е роднина на репичките, продълговат и заострен и с кафява кора.

Какво да търсите?

Подбирайте твърди червени репички с опъната, ярко оцветена кора и свежо изглеждащи листа. Белите репички, дайконите и хрянът трябва да са твърди, без дефекти и гладки.

Черните репички е добре да са тежки за големината си и да нямат цепнатини.

В кухнята

Съхранение

Отстранете и изхвърлете всички листа. Увийте червените и белите репички, дайконите и хряна в найлон и ги дръжте в хладилник до една седмица. Съхранявайте черните репички в перфорирана найлонова торбичка в хладилника до месец.

Подготовка

Остържете кората на репичките и подрежете краищата им. Обелете дайконите, хряна и дебелокорите черни репички. Ако те са започнали да повяхват, ги съживете, като ги накиснете в студена вода за час или два преди сервиране.

Приготвяне на репичките

Въпреки че червените репички най-често се консумират сурови в салати, те могат да се задушат на пара или в масло, докато омекнат, и да се поднесат като гарнитура. Вкусът им се променя при готвене и много хора, които не ги обичат сурови, често ги консумират сготвени.

Задушете на пара целите подрязани червени или бели репички за около 10 минути или ги сотирайте в масло за 2-4 минути. Най-лесно се подправят със сол и малко масло. Нарежете дайконите заедно с моркови и ги задушете на пара за 5 минути, след което ги овкусете с винегрет.

Черните репички се варят или задушават на пара и се сервират горещи. Или пък се сваряват леко, нарязват се и се поднасят студени с гъст сос. Хрянът се бели и се добавя на ситни парченца в кисело мляко или оцет, за да послужи като сос за месо.

Свежи идеи:

– За получаването на лесна, вкусна салата разбъркайте някоя от следните комбинации с лек винегретов дресинг:
* портокали и репички
* краставици и репички
* бял грах и репички

– Ако обичате леката пикантност в храната, но не понасяте лютите чушки, опитайте да гарнирате сосове, салати, горещи и студени супи и запържени ястия с репички, настъргани на ренде или нарязани на тънки ивици.

– Сварете нарязани парченца дайкони в бульон и след това ги полейте с портокалов сок, както приготвяте морковите.

Знаете ли, че лютият вкус на репичките се дължи на маслото, което се образува в кората им? С обелването й се премахва по-голяма част от лютивината на зеленчука.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *