Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Малко познати трикове за полезно приготвяне на репички

Една връзка свежи кръгли червени или заострени бели репички успешно освежава салатата или платото с ордьоври през зимата, когато пресните зеленчуци не са в такова изобилие. Репичките придават пикантност на ястията, без да ги подлютяват в действителност.

Половин чаша репички съдържа около 6 калории, 14% от дневната нужда от витамин С, антиканцерогените фитохимикали флавоноиди.

приготвяне на репички
Полезно приготвяне на репички

Хубавото е, че репичките могат да се намерят през цялата година, но са в най-голямо изобилие в началото на пролетта.

Сортове:

Въпреки че червените репички са най-добре познати, понякога в зеленчуковите магазини можете да откриете и продълговатите, заострени бели репички, които са с по-мек вкус от червените, и дайкони – големи бели репички с формата на морков, произхождащи от Азия и с по-остър вкус от червените си роднини. В полските и руските магазини можете да намерите черни репички, които са с формата на ряпа, но са с черна или кафява кора и люто бяло месо. Хрянът е роднина на репичките, продълговат и заострен и с кафява кора.

Какво да търсите?

Подбирайте твърди червени репички с опъната, ярко оцветена кора и свежо изглеждащи листа. Белите репички, дайконите и хрянът трябва да са твърди, без дефекти и гладки.

Черните репички е добре да са тежки за големината си и да нямат цепнатини.

В кухнята

Съхранение

Отстранете и изхвърлете всички листа. Увийте червените и белите репички, дайконите и хряна в найлон и ги дръжте в хладилник до една седмица. Съхранявайте черните репички в перфорирана найлонова торбичка в хладилника до месец.

Подготовка

Остържете кората на репичките и подрежете краищата им. Обелете дайконите, хряна и дебелокорите черни репички. Ако те са започнали да повяхват, ги съживете, като ги накиснете в студена вода за час или два преди сервиране.

Приготвяне на репичките

Въпреки че червените репички най-често се консумират сурови в салати, те могат да се задушат на пара или в масло, докато омекнат, и да се поднесат като гарнитура. Вкусът им се променя при готвене и много хора, които не ги обичат сурови, често ги консумират сготвени.

Задушете на пара целите подрязани червени или бели репички за около 10 минути или ги сотирайте в масло за 2-4 минути. Най-лесно се подправят със сол и малко масло. Нарежете дайконите заедно с моркови и ги задушете на пара за 5 минути, след което ги овкусете с винегрет.

Черните репички се варят или задушават на пара и се сервират горещи. Или пък се сваряват леко, нарязват се и се поднасят студени с гъст сос. Хрянът се бели и се добавя на ситни парченца в кисело мляко или оцет, за да послужи като сос за месо.

Свежи идеи:

– За получаването на лесна, вкусна салата разбъркайте някоя от следните комбинации с лек винегретов дресинг:
* портокали и репички
* краставици и репички
* бял грах и репички

– Ако обичате леката пикантност в храната, но не понасяте лютите чушки, опитайте да гарнирате сосове, салати, горещи и студени супи и запържени ястия с репички, настъргани на ренде или нарязани на тънки ивици.

– Сварете нарязани парченца дайкони в бульон и след това ги полейте с портокалов сок, както приготвяте морковите.

Знаете ли, че лютият вкус на репичките се дължи на маслото, което се образува в кората им? С обелването й се премахва по-голяма част от лютивината на зеленчука.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *