Мъчи ви алергична хрема? Ето какво трябва да направите!

През последните 30 години случаите на алергичен ринит се умножават и вече всеки четвърти човек страда от тази упорита хрема! Какви са причините? Какво можем да направим?

Имунната система на човека се променя. Децата днес са по-слабо изложени на микробите в сравнение с предишното поколение. Имунитетът има по-малко работа с възпалителни агенти и, за да не бездейства, се насочва към вещества, които не са опасни за здравето. Така се стига до алергичните реакции.

алергична хрема
Знаете ли какви са причините за алергичната хрема?

Да избегнем враговете!

Полените се появяват през пролетта, но в зависимост от регионите често остават из въздуха и през лятото.

Проветрявайте дома си само сутрин и късно вечер и избягвайте да се разхождате и да спортувате навън през деня. Когато се прибирате вкъщи, разресвайте косата си и мийте лицето си – иначе полените, внесени отвън, ще се разположат върху вашата възглавница.

Акарите са невидими, но това не означава, че ги няма. Всеки ден проветрявайте стаите в продължение на половин час най-малко. Снабдете прахосмукачката си с надежден филтър, иначе тя ще „изстреля“ акарите из въздуха. Избягвайте мокетите, дебелите килими и завеси, както и трупането на плюшени играчки.

Използвайте спално бельо против акари, в противен случай микроскопичните вредители за 2 години ще представляват 10% от теглото на възглавницата. Перете чаршафите на 65 градуса.

Облекчаване на симптомите

Независимо от какво е алергията, лекарствата са едни и същи. Противоастматични – бързо овладяват течащата хрема, кихането, сърбежите и възпалението на очите. Най-новите сред тях не предизвикват сънливост. Ако симптомите не затихват, приемът на тези лекарства трябва да продължи, тъй като със спирането им ефектът изчезва.

Кортикоиди – под формата на спрей за нос те са ефикасни най-вече при запушен нос. При продължителна употреба могат да предизвикат кървене от носа. В такъв случай употребата им трябва да бъде спряна за 2-3 дни.

Внимание!

Не използвайте лекарствата против алергична хрема, без да се допитате до лекар. Ако не съответстват на типа алергия, те могат да увредят носната лигавица и да предизвикат трайно запушване на носа.

Постепенно свикване

Ако вашата алергия се появява всяка година и трае седмици наред, можете да се освободите от нея чрез десенсибилизацията. Тя се състои във всекидневен прием на малки дози алергени, поставени под езика. Така имунната система постепенно свиква с тях и престава да ги възприема враждебно. Това лечение спира развитието на болестта, предпазва от засилване на симптомите и от поява на астма.

Лечението започва четири месеца преди началото на опасния сезон и продължава до края му. Ефектът се забелязва още през първата година при 80% от пациентите. Продължителността на десенсибилизацията е три години. Против алергия от акари лечението може да започне във всеки момент и продължава три години с прекъсвания през лятото.

А хранителните алергии?

Срещат се много често. В голямо количество от индустриалните храни, които консумираме, се съдържат следи от фъстъци и други ядки. Те са в основата на най-често срещаните алергии. Други са причинени от сравнително нови за Европа плодове като киви, авокадо, манго.

източници:Жуpнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *