Какво предизвиква ректално кървене?

Здравейте. Обрьщам се към вас, защото имам сериозен  проблем, който ме измъчва. От известно време, когато ходя по голяма нужда имам ректално кървене. Не е много, но съм притеснена. Моля ви, кажете ми от какво може да е и дали е опасно?

Павлинка Христова, Карлово

Има много причини за ректално кървене. Тежестта на симптома може да варира от леко кървене до животозастрашаващи кръвоизливи. Обикновено кървенето при изхождане не е обилно. Съществуват доста възможности като причинители за наличието на кръв в изпражненията. Ще разгледаме някои от тях.

  • Хемороидите са отоци, които могат да възникнат в ануса или в рек­тума. Мрежата от кръвоносни съдове в рамките на вътрешната лигавица или ректума създава тези проблеми. Тези вени понякога се разширяват и се изпъл­ват с повече кръв от обикновено.
  • Хемороидите обикновено са бо­лезнени и след изхождане се наблюдава отделяне на малко количество кръв. Други симптоми при хемороидите са болка, сърбеж, възпаление.

Аналната фисура представлява малко разкъсване в областта на ануса. Въпреки че разкъсването е малко, то може да причини болка и кървене. Кръв­та обикновено е ярко червена и оставя петна по тоалетната хартия.

При дивертикулите кървенето е внезапно и болезнено. Понякога е обил­но и трябва да се потърси лекарска помощ.

Болестта на Крон е състояние, което причинява възпаление на червата. Болестта се обостря от време на вре­ме. Симптомите включват неразполо­жение, кървава диария, коремна болка.

Улцерозният колит е възпаление на дебелото черво и ректума. Често срещан симптом при обостряне на бо­лестта е диария, смесена с кръв.

Всеки четвърти човек над 50-годишна възраст развива поне един полип на червата. Полипите са добро­качествени образувания и обикновено не предизвикват проблем. Въпреки това понякога полипите предизвикват кръвотечение и е възможно да се пре­върнат в рак.

  • Рак на дебелото черво е често заболяване при възрастните хора. Но понякога засяга и млади хора. При рака на дебелото черво кървенето е един от основите симптоми. Кръвта варира от ярко червена до тъмна. Тя се смесва с изпражненията.
  • Различни аномалии на червата или чревната стена могат да причинят кървене от ректума при малките деца. Например преплитане на червата. ПРИЧИНА МОЖЕ ДА Е ЯЗВАТА НА СТОМАХА ИЛИ НА ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА

Язвите на стомаха и на дванадесе­топръстника могат да кървят. Цветът на изпражненията са черни. Кръв в из­пражненията могат да дадат и някои чревни инфекции. Те предизвикват кървави диарии, причинени от възпаление на червата. Кървавите изпражнения са симптом, който сериозно и с право безпокои болния. Трябва да се имат пред вид няколко положения – степента на кръвоизлива (по оцветяването на из­пражненията) и съотношението между кръвта и масата на изпражненията. При кръвоизлив по-малък от 170-180 мл изпражненията не изменят доловимо цвета си, това са т. нар. скрити (ок­ултни) кръвоизливи, които се откриват със специално изследване. При по-голям кръвоизлив изпражненията стават катранено черни, имат лъскав, мазен изглед. При размиване в клозетната чиния водата добива кръвенист цвят. Понякога кръвта може да бъде чиста, без съсиреци. В тези случаи тя е в на­чалото или в края на изпражненията, или е грубо размесена с тях. Изобилни­те кръвоизливи обикновено водят до кървави диарии. В някои случаи кръвта е примесена със секрет, изхождането на който се съпровожда с напъни, па­рене и болки. По изгледа на кървавите изпражнения може да се предположи техният произход. Окултните кръвоиз­ливи и черните изпражнения се дължат най-често на кръвоизливи от стомаха и дванадесетопръстника (язвена бо­лест, рак, полипи, дивертикули, тежък гастрит), от тънкото черво (язви, но­вообразувания) и началната част на де­белото черво (рак, полипи, язвен колит). Черни изпражнения може да има и след консумацията на някои храни (маслини, боровинки, лапад) и лекарства.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Какво предизвиква ректално кървене?

  1. Pingback: Дебелото черво може да се удължи с метър заради болест! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *