Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво предизвиква ректално кървене?

Здравейте. Обрьщам се към вас, защото имам сериозен  проблем, който ме измъчва. От известно време, когато ходя по голяма нужда имам ректално кървене. Не е много, но съм притеснена. Моля ви, кажете ми от какво може да е и дали е опасно?

Павлинка Христова, Карлово

Има много причини за ректално кървене. Тежестта на симптома може да варира от леко кървене до животозастрашаващи кръвоизливи. Обикновено кървенето при изхождане не е обилно. Съществуват доста възможности като причинители за наличието на кръв в изпражненията. Ще разгледаме някои от тях.

  • Хемороидите са отоци, които могат да възникнат в ануса или в рек­тума. Мрежата от кръвоносни съдове в рамките на вътрешната лигавица или ректума създава тези проблеми. Тези вени понякога се разширяват и се изпъл­ват с повече кръв от обикновено.
  • Хемороидите обикновено са бо­лезнени и след изхождане се наблюдава отделяне на малко количество кръв. Други симптоми при хемороидите са болка, сърбеж, възпаление.

Аналната фисура представлява малко разкъсване в областта на ануса. Въпреки че разкъсването е малко, то може да причини болка и кървене. Кръв­та обикновено е ярко червена и оставя петна по тоалетната хартия.

При дивертикулите кървенето е внезапно и болезнено. Понякога е обил­но и трябва да се потърси лекарска помощ.

Болестта на Крон е състояние, което причинява възпаление на червата. Болестта се обостря от време на вре­ме. Симптомите включват неразполо­жение, кървава диария, коремна болка.

Улцерозният колит е възпаление на дебелото черво и ректума. Често срещан симптом при обостряне на бо­лестта е диария, смесена с кръв.

Всеки четвърти човек над 50-годишна възраст развива поне един полип на червата. Полипите са добро­качествени образувания и обикновено не предизвикват проблем. Въпреки това понякога полипите предизвикват кръвотечение и е възможно да се пре­върнат в рак.

  • Рак на дебелото черво е често заболяване при възрастните хора. Но понякога засяга и млади хора. При рака на дебелото черво кървенето е един от основите симптоми. Кръвта варира от ярко червена до тъмна. Тя се смесва с изпражненията.
  • Различни аномалии на червата или чревната стена могат да причинят кървене от ректума при малките деца. Например преплитане на червата. ПРИЧИНА МОЖЕ ДА Е ЯЗВАТА НА СТОМАХА ИЛИ НА ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА

Язвите на стомаха и на дванадесе­топръстника могат да кървят. Цветът на изпражненията са черни. Кръв в из­пражненията могат да дадат и някои чревни инфекции. Те предизвикват кървави диарии, причинени от възпаление на червата. Кървавите изпражнения са симптом, който сериозно и с право безпокои болния. Трябва да се имат пред вид няколко положения – степента на кръвоизлива (по оцветяването на из­пражненията) и съотношението между кръвта и масата на изпражненията. При кръвоизлив по-малък от 170-180 мл изпражненията не изменят доловимо цвета си, това са т. нар. скрити (ок­ултни) кръвоизливи, които се откриват със специално изследване. При по-голям кръвоизлив изпражненията стават катранено черни, имат лъскав, мазен изглед. При размиване в клозетната чиния водата добива кръвенист цвят. Понякога кръвта може да бъде чиста, без съсиреци. В тези случаи тя е в на­чалото или в края на изпражненията, или е грубо размесена с тях. Изобилни­те кръвоизливи обикновено водят до кървави диарии. В някои случаи кръвта е примесена със секрет, изхождането на който се съпровожда с напъни, па­рене и болки. По изгледа на кървавите изпражнения може да се предположи техният произход. Окултните кръвоиз­ливи и черните изпражнения се дължат най-често на кръвоизливи от стомаха и дванадесетопръстника (язвена бо­лест, рак, полипи, дивертикули, тежък гастрит), от тънкото черво (язви, но­вообразувания) и началната част на де­белото черво (рак, полипи, язвен колит). Черни изпражнения може да има и след консумацията на някои храни (маслини, боровинки, лапад) и лекарства.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Какво предизвиква ректално кървене?

  1. Pingback: Дебелото черво може да се удължи с метър заради болест! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *