Наблегнете на полезните храни ако имате диабет

Към края на работния ден винаги имате нужда от нещо да ви ободри? Шоколадовата вафла или десерт няма да го направят – въпреки че мнозина вярват в обратното! Обяснението е същото като с многото въглехидрати на закуска – бързо свръхпроизводство на енергия, последвано от рязък и силен спад. Същото важи и за високо енергийните напитки. Те са особено вредни при наднормено тегло – пълните хора произвеждат повече инсулин от нормата – заради излишъка от захар, който консумират. Десертчето или енергийната напитка създават още един шок в организма им. Постепенно това води до резистентност към инсулина – състояние, при което тялото произвежда, но не преработва правилно инсулина – диабет тип 2. По-добре е да се въздържаме и от „здравословните“ сокове или различните газирани напитки – повечето от тях съдържат големи количества захар или подсладители.

КАК ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИМ:

Подходящи са закуските с високо съдържание на фибри или протеини. За възстановяване на водния баланс е достатъчна и вода; но ако предпочитате сок,

най-добре е той да е без добавена захар.

Зеленият фасул е чудесен източник на протеини и е особено препоръчителен за жените – защото съдържа фитоестроген, растителната форма на хормона.

Ядки, като фъстъците, суровите бадеми и орехите са друг чудесен начин за набавяне на енергия. Те са пълни с антиоксиданти, фибри, здравословни мазнини и протеини. Имат и доказана полза за намаляване на риска от сърдечни заболявания – според някои изчисления с до 30-50%.

Но с ядките не бива да се прекалява, защото са много калорични. Особено при диета количеството им не трябва да надвишава 30 г на ден.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *