ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Наблегнете на полезните храни ако имате диабет

Към края на работния ден винаги имате нужда от нещо да ви ободри? Шоколадовата вафла или десерт няма да го направят – въпреки че мнозина вярват в обратното! Обяснението е същото като с многото въглехидрати на закуска – бързо свръхпроизводство на енергия, последвано от рязък и силен спад. Същото важи и за високо енергийните напитки. Те са особено вредни при наднормено тегло – пълните хора произвеждат повече инсулин от нормата – заради излишъка от захар, който консумират. Десертчето или енергийната напитка създават още един шок в организма им. Постепенно това води до резистентност към инсулина – състояние, при което тялото произвежда, но не преработва правилно инсулина – диабет тип 2. По-добре е да се въздържаме и от „здравословните“ сокове или различните газирани напитки – повечето от тях съдържат големи количества захар или подсладители.

КАК ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИМ:

Подходящи са закуските с високо съдържание на фибри или протеини. За възстановяване на водния баланс е достатъчна и вода; но ако предпочитате сок,

най-добре е той да е без добавена захар.

Зеленият фасул е чудесен източник на протеини и е особено препоръчителен за жените – защото съдържа фитоестроген, растителната форма на хормона.

Ядки, като фъстъците, суровите бадеми и орехите са друг чудесен начин за набавяне на енергия. Те са пълни с антиоксиданти, фибри, здравословни мазнини и протеини. Имат и доказана полза за намаляване на риска от сърдечни заболявания – според някои изчисления с до 30-50%.

Но с ядките не бива да се прекалява, защото са много калорични. Особено при диета количеството им не трябва да надвишава 30 г на ден.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *