Могат ли хората с диабет тип 2 да ядат хляб?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Хлябът не е напълно забранен за страдащите от диабет тип 2. Важно е обаче да е от правилните видове и в правилното количесто. Тук ще научите кои хлябове са най-подходящи за диабетици

хляб и диабет тип 2

Противно на общоприетото схващане, хората с диабет тип 2 всъщност могат да ядат хляб – правилните видове, в умерени количества. Като отправна точка, Американската диабетна асоциация (ADA) казва, че пълнозърнестите хлябове са добри в умерени количества за хора с диабет тип 2, въпреки че те трябва да избягват бял хляб.

Ако нервно сте избягвали купуването на хляб в супермаркета досега, не се страхувайте. След като се запознаете с етикетите, ще можете да намерите най-здравословния и засищащ хляб за вашите нужди.

 

Четете етикетите за хранителните стойности внимателно!

 

Според Сюзън Уийнър, диетолог и съавтор на Diabetes: 365 Tips for Living Well, четенето на етикетите за хранителните стойности на пакетирания хляб е от съществено значение поради няколко причини.

Фибри – Уийнър силно насърчава хората с диабет да избират хляб с високо съдържание на фибри, с най-малко три грама фибри на филия. „Целете се към пълнозърнест хляб със съставки като овес, киноа или трици“, казва тя. „Ако хлябът съдържа добро количество фибри, това ще подобри гликемичния отговор.“

Броят на въглехидратите и калориите – Ако правите сандвич с две филийки хляб, изберете вид хляб, който съдържа не повече от 15 грама (g) въглехидрати и 100 калории на филия. Ако хлябът е с по-високо съдържание на въглехидрати и калории, си направете сандвич само с една филийка.

Пълнозърнесто или бяло брашно – Трябва да избягвате обикновеното бяло брашно на всяка цена. За да разберете дали хлябът е пълнозърнест, трябва да погледнете списъка със съставките и на него да пише „пълнозърнесто брашно”.

Сюзън Уийнър, диетолог и съавтор на Diabetes: 365 Tips for Living Well
Сюзън Уийнър, диетолог и съавтор на Diabetes: 365 Tips for Living Well

 

Кои са най-здравословните хлябове за хора с диабет тип 2?

 

Пълнозърнестият хляб е идеален за всеки, който следи калориите и въглехидратите. Ако не ви харесва обикновения пълнозърнест хляб, имате много други възможности:

• Хлябове със спелта, ленено семе, семена от чиа и бадемово брашно са чудесен избор. Те са много богати на фибри, протеини и здравословни мазнини. Но не забравяйте да проверите етикетите: тези хлябове също може да са по-калорични.

• Органичен пълнозърнест хляб. Много компании сега превръщат органичните съставки във вкусни и питателни хлябове. Някои се нарязват особено тънко, така че са с по-малко въглехидрати на порция.

• Езекиел хляб и подобните на него могат да бъдат чудесни за хора с диабет. Вместо брашно, тези хлябове се приготвят с цели зърна, които са започнали да покълват и така предизвикват по-нисък гликемичен отговор.

• Безглутенови царевични и оризови тортили и хляб. Въпреки че тези безглутенови избори не винаги са 100% пълнозърнести, те са идеални за хора, които имат както диабет, така и целиакия. Четете внимателно хранителните стойности и съдържанието на фибри, тъй като те могат да варират.

 

Кои са най-вредните хлябове за хора с диабе тип 2?

 

Най-лошите хлябове за хора с диабет са направени с рафинирани въглехидрати, като бяло брашно. Обработката на зърнени храни за направата на бяло брашно омекотява текстурата, но също така премахва фибрите, витамините и минералите и води до по-висок гликемичен индекс.

Производителите често ще добавят обратно витамини и минерали, които са били загубени по време на обработката, но това няма да увеличи съдържанието на фибри (освен ако не добавят и това обратно). Разбирането как да четете етикетите ще ви помогне да избягвате хлябове, които съдържат обогатено пшенично брашно.

Други видове хляб, които трябва да се избягват, са тези, в които се използват подсладители като захар, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, декстроза или меласа.

И накрая, избягвайте хлябове, които съдържат стафиди или други сушени плодове, тъй като те са с по-високо съдържание на въглехидрати.

 

Следвайте тези съвети, за да се уверите, че яденето на хляб няма да повлияе негативно на кръвната захар:

 

• Винаги избирайте пълнозърнест хляб.

• Търсете хляб, който съдържа най-малко 3 g фибри на филия.

• Ако използвате две филийки хляб, за да направите сандвич, уверете се, че всяка филия има по-малко от 100 калории. Ако вашият хляб съдържа повече от 100 калории на филия, използвайте го за сандвичи с отворено лице само с една филия.

• Комбинирайте хляба с ниско съдържание на въглехидрати с протеини, за да намалите постпрандиалната (след хранене) кръвна захар и да се почувствате по-сити.

• Не яжте бял хляб.

• Не се заблуждавайте от етикети, които казват „многозърнест“ или „седемзърнест“. Това не е пълнозърнест хляб в много от случаите.

 

При висока кръвна захар вземете ГЛЮКО БАЛАНС

 

Глюко баланс е хранителна добавка, комбинираща най-добрите съставки за понижаване на кръвната захар в една капсула. Съставът на добавката включва: берберин, сминдух, канела и хром пиколинат. Всички съставки са подбрани в оптимални количества, за да гарантират бързо понижаване на кръвната захар.

Глюко баланс
ГЛЮКО БАЛАНС – за нормализиране на кръвната захар

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *