ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има ли шанс за възстановяване на скъсан менискус?

Моля ви за съвет. Имам увреждане на менискуса и лекарите ми препоръчват операция – артроскопия.

Проблемът е, че след като се изреже увредената част на скъсания менискус, тя не може да се регенерира. Обясниха ми, чe целта била да не се драска хрущялът. Значи кракът ми пак няма да е пълноценен. Въпросите ми са:

Има ли друг начин за лечение освен операция? Как става така, че спортисти се възстановяват и продължават да се състезават? Може би им имплантират нето, а не само се изрязва увредената тъкан? Може ли да стане по-зле, ако не се оперирам? Примерно не сега, но след години. Искам с ваша помощ да добия представа за всички „за“ и „против“.

Даниел Янков – София

Нараненото коляно е едно от най-честите орто­педични увреждания и в повечето случаи е резултат от спортен инцидент или е възникнало след падане или дори по време на всекидневни дейности като навеждане или продължително приклякване. Обикно­вено пациентът със скъсан менискус изпитва болка и неприятно стържещо усещане вътре в колянната става. Ако разкъсването е сериозно, може да има и други симптоми като сковаване, пукане, прищракване или блокиране на коляното. Колкото повече са разместени разкъсаните части, толкова по-остри са симптомите. Целта на хирургичната намеса е отстраняване на тези разкъсани частици.

Смята се, че когато менискусът е скъсан, съществуват няколко причини за болката в коля­ното:

Първо, скъсаните места са хлабави – движат се и се разместват, като причиняват щракащо и пукащо усещане, както и блокиране на коляното и оток.

Второ, коляното е загубило подкрепата на менискуса и той не е в състояние да подсигурява нормално намаляване на ставните сили. Загубата на опора е пропорционална на размера на разкъс­ването.

Артроскопската хирургична намеса в голяма степен намалява болката в коляното, тъй като чрез нея се отстраняват болезнените частици. Въпреки това менискусът си остава необратимо увреден поради скъсването, а не поради наличието на менискусните частици.

ВНИМАНИЕ!

Скъсаният менискус не се регенерира, следователно, макар и малко по площ, разкъсването си остава постоянно. При масивни увреждания загубената менискусна опора е значима и въпреки операцията каляното остава болезнено до известна степен.

Поради този факт ние не можем да гарантира­ме, че вашата артроскопска операция ще бъде 100 процента успешна. Колкото по-голяма е загубата на менискусна тъкан, толкова по-голям е рискът от постоянна болка, дори влошаване, т.е. остеоартрит. Изследванията сочат, че ако менискусът е напълно увреден и изцяло отстранен, в период от 12-15 години коляното развива артрит. Добрата новина е, че дългосрочните резултати от частична артроскопска менисцектомия са чудесни.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Има ли шанс за възстановяване на скъсан менискус?

  1. Стефка каза:

    Какво ще кажете за инжекцийте,който се поставят при закъсан минискус?Има ли полза от тях?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *