Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дийпак Чопра: Пийте смути и бъдете щастливи!

Дийпак Чопра е индийски лекар и мислител, натуропад и писател, написал много книги на тема мистика и алтернативна медицина

deepak chopra Дийпак Чопра е завършил медицина в Индийския държавен институт по медицински науки. По-късно е специализирал ендокринология. Преподавал е в медицинските факултети на Университета „Тъфтс” и Бостънския универститет. Бил е главен лекар на Мемориалната болница в Ню Ингланд.

Гуруто на холивудските звезди казва, че в кухните на различни страни има специфични особености при приготвянето на смути. В Централна Азия и Индия например тези коктейли се правят с йогурт и мед. Традиционни елементи на смутито в Индия са тръстиковата захар, ледът, мангото и млякото. В Южна Америка са популярни смути без мляко, с ананас, захар и лед.

Според Дийпак Чопра по-добре е да изпием чаша смути, отколкото да изядем парче торта или шоколад. Любимата напитка може да придобие нови нотки, ако използвате сушени плодове. Благодарение на голямата доза захари те придават на сока сладост, а фибрите в тях ефективно изчистват организма. Нещо, което едно парче торта не може да направи.

Да обогатите организма с калций и витамин Е, ще ви позволи например соевата извара, която добре се съчетава с плодове.

Овесените трици увеличават ползата от напитката – снижават нивото на „лошия“ холестерин. Популярна съставка в рецептите за смути е лененото семе – ценно заради съдържанието на белтъчини и мастни омега-3, омега-6 и омега-9 киселини.

Ето и една рецепта от Индия за витаминно смути

Състав: 1 банан, 2 с.л. сушени плодове годжи бери, 70 г сирене тофу, 250 мл сок от грейпфрут (розов), 10 г ленено семе (3 ч.л.), 5 г овесени трици (2 ч.л.).

В 100 г напитка се съдържат 78,8 ккал: 3,2 г белтъчини, 2,5 г мазнини, 12,1 г въглехидрати.

Друга екзотична добавка за коктейли е конопеният протеин. Семената на конопа съдържат минимална доза въглехидрати и в тях има глобулин – кръвен белтък, необходим за нормалната работа на кръвоносната система и имунитета. Протеинът, който се получава от тези семена, има в състава си мастни киселини, ферменти, антиоксиданти, хранителни влакна, които нормализират храносмилането. Препоръчва се на вегани.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *