Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

УВРЕЖДАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО НАТОВАРВАНЕ (УПН)

Увреждане при продължително натоварване УПН

Увреждане на меките тъкани, причинено от повтарящи се движения на дадена част от тялото с продължително натоварване (УПН).

УПНТерминът УПН описва механизма на получаване на увреждането, а не самото увреждане. Той важи за всяко нарушение, предизвикано от повтарящи се движения на даден мускул или мускулна група, включително и за тендинита и синдрома на карпалния тунел.

Професиите и хобитата, налагащи извършването на едни и същи повтарящи се движения, могат да причинят УПН. Сред най-уязвимите на УПН са работещите на поточна линия и служителите, прекарващи дълго време пред компютъра, както и свирещите на някои инструменти (цигулка) и практикуващите дадени спортове (тенис).

Какви са симптомите?

Симптомите варират в зависимост от вида на предизвиканото увреждане и засегнатия участък, но обикновено включват болезненост и болки, бодежи, ограничение на движенията и оток на тъканите. Особено чести са УПН в областта на дланите и китките на ръцете.

Диагноза и методи на лечение

Обикновено диагнозата се поставя по описанието на симптомите и дейностите, които ги предизвикват. В някои случаи може да бъде назначено рентгеново изследване за установяване на предшестващи увреждания.

Лечението може да включва промени в трудовите навици, например правене на повече почивки и промяна на работната поза с цел по-малко натоварване на мускулите и сухожилията. За повече подробности относно мерките, които можете да предприемете, за да избегнете или да облекчите УПН, последвайте линка.

Краткотрайното приложение на болкоуспокояващи или леки нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен може да облекчи симптомите.

Физиотерапевтът може да ви препоръча упражнения за облекчаване на болките и сковаността и заякчаване на мускулите, което да ги направи по-малко уязвими. Заболяването обикновено се появява повторно, освен ако не се вземат мерки за ограничаване на факторите, предизвикващи увреждането.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *