Начало / Болести и лечение / ТОРТИКОЛИС (КРИВА ШИЯ)


Витамин С + Цинк – мощна противовирусна защита за цели 3 месеца! 10% отстъпка!

ТОРТИКОЛИС (КРИВА ШИЯ)

Усукване на шията, при което главата стои в ненормално положение.

torticollisТова често срещано състояние обикновено се причинява от спазъм на шийните мускули, често в резултат от спане в неудобно положение. Спазми на мускулите могат да се получат и при травма на шията.

Тортиколис понякога се развива в детството, понякога при новородените в резултат от увреждане на шийните мускули в хода на раждането, а в някои случаи и при по-големи деца при подуване на шийните лимфни възли, причинено от инфекция.

Какви са симптомите?

Мускулният спазъм в едната половина на шията предизвиква навеждане на главата към рамото и завъртане на брадичката към противоположното рамо. Обикновено шията е скована и болезнена.

Какви са възможностите за лечение?

Повечето методи за лечение наблягат на отпускането на мускулния спазъм. Схванатите мускули често се явяват както следствие, така и причина за болката, така че краткотрайното приложение на болкоуспокояващи средства често се оказва ефективен метод за лечение на спазъма. Топлолечението с помощта на електрическа възглавничка също може да донесе облекчение. Могат да бъдат прилагани и масажи, физиотерапия и ултразвукова терапия.

Състоянието обикновено отзвучава в рамките на няколко дни. Ако проблемът не отмине, може да се направи инжекция за отпускане на мускулите.

 

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*