Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТЕНОСИНОВИТ

Възпаление на обвивката на сухожилието.

tenosinovitСухожилията представляват снопчета от жилави влакна, подобни на струни, чрез които мускулът се прикрепя за костите. За намаляване на триенето при движението на влакната едно спрямо друго те са заобиколени от синовиална течност и обвити от хлъзгава обвивка, наречена теносиновиум. При дразнене на тази обвивка се развива теносиновит. Той често се среща в комбинация с възпаление на сухожилията (тендинит).

Кои са причините?

Към най-честите причини за възпалението спадат повтарящото се или прекомерно натоварване на сухожилието и обвивката му, както и острите травми. Понякога възпалението се предизвиква от ревматизъм или артрит или се отключва от инфекция. Вероятността от възпаление нараства с възрастта, когато теносиновиумът започне да се уплътнява. Всяко сухожилие в тялото може да бъде засегнато от теносиновит, но той най-често се развива в сухожилията в дланите, китките и ходилата. Теносиновитът на пръста е известен под името „пръст-спусък“.

Какви са симптомите?

Теносиновитът причинява болка, повишена чувствителност и подуване на засегнатата област, както и скованост в ставата, движена от съответните мускули. Симптомите могат да траят само няколко дни, но в някои случаи продължават със седмици и месеци. Понякога кожата в засегнатата област е затоплена. При движението на пръстите може да се усеща леко щракане.

Какви са възможностите за лечение?

Лечението е насочено към ограничаване на болките и възпалението. Покоят или обездвижването, понякога с помощта на шина или ортеза, намаляват дразненето на теносиновиума. Леките нестероидни противовъзпалителни средства, топлите и студени компреси и стероидните инжекции също ограничават възпалението.

Когато отокът спадне, упражненията за укрепване на мускулите около засегнатата област могат да предотвратят повторната поява на оплакванията. Еднообразните движения и претоварването на сухожилието трябва да бъдат избягвани.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *