Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПРЪСТ-СПУСЪК

Увреждане на сухожилието в пръста, водещо до затрудненото му изправяне.

prast spusakСухожилията в пръстите са разположени в т.нар. сухожилни влагалища, които ги покриват и овлажняват, подпомагайки движението им при изправяне и свиване на пръста. При тези условия всяко възпаление или подуване на сухожилието води до увеличено триене в стените на влагалището, ограничаващо движенията.

Причината за това не е напълно изяснена. Състоянието може да се наблюдава при един или повече пръсти.

Какви са симптомите?

Симптомите включват съпротивление при изправянето на засегнатия пръст или щракащо усещане, когато съпротивлението бъде преодоляно от мускулите, изправящи пръста. При липса на движения симптомите могат да се влошат. Понякога пръстът остава блокиран в свито положение и може да бъде изправен само с помощта на другата ръка. При по-тежките случаи изправянето на пръста може да бъде напълно невъзможно. Понякога сковаността се придружава от болка и дискомфорт. Може да се наблюдава и подуване в областта на дланта.

Какви са възможностите за лечение?

Оплакванията могат да отзвучат без лечение. Допуска се и инжектирането на кортикостероид в сухожилното влагалище с цел ограничаване на отока и възпалението, което би позволило на сухожилието да се плъзга свободно във влагалището. При трайни проблеми може да бъде извършена операция за освобождаване на сухожилието посредством разширяване на входа на сухожилното влагалище. Операцията обикновено се провежда под местна упойка. След няколко дни превръзката се сваля и възстановяването на нормалните движения на пръста може да започне.

ПРЪСТ-ЧУКЧЕ

Въпреки че за развитието на пръст-спусък са отговорни сухожилията на флексорите, подобни проблеми при изправянето на пръста може да има и при увреждане на екстензорните сухожилия, разположени по гърба на дланта и прикрепящи се за мускулите на предмишницата.

Пръст, чиято крайна става е трайно свита поради увреждане на екстензорното сухожилие, се нарича пръст-чукче – честа причина за увреждането е силен удар в края на пръста. Обичайното лечение е поставянето на пръста в шина до оздравяването му.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *