Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СИНДРОМ НА КАРПАЛНИЯ ТУНЕЛ

Изтръпване и болки в дланта поради притискане на нерв.

Карпалният тунел е тясно пространство в областта на китката, образуващо се между костите на китката (карпалните кости) и лентата от влакнеста тъкан, която се прехвърля над тях. През тази област минават срединният нерв и сухожилията на мускулите, сгъващи пръстите.

Carpal-Tunnel-Syndrome1Срединният нерв контролира движенията на определени мускули в ръката и препраща към мозъка сетивната информация от кожата в някои области на дланта (по-голямата част от дланната повърхност, палеца, показалеца, средния пръст и част от безименния пръст). Заболяването се развива, когато нервът бъде притиснат в карпалния тунел. Това нарушава функцията му и води до променени усещания в дланта и слабост на мускулите, контролирани от него.

Синдромът на карпалния тунел се наблюдава предимно във възрастта между 40 и 60 години, като засяга жените по-често от мъжете.

Кои са причините?

Причините за развитието на синдром на карпалния тунел невинаги са ясни. Често той е свързан със състояния като захарен диабет, намалена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), бременност, затлъстяване, ревматоиден артрит и акромегалия – рядко срещано заболяване, при което повишената секреция на растежен хормон води до уголемяване на някои кости и органи. В някои от случаите причините са ясни: например по време на бременност задържането на течности в организма причинява притискане на срединния нерв в китката.

Синдромът на карпалния тунел се свързва и с писането на клавиатура и други видове дейност, които включват повтарящи се движения на ръцете, водещи до възпаление на сухожилията в областта на китката.

Какви са симптомите?

В отделните случаи симптомите са различни, но най-чести са болка и бодежи в дланта, палеца, втория, третия пръст и в половината от четвъртия. Понякога тези усещания се разпространяват към предмишницата. В повечето случаи болката и бодежите са по-силни през нощта и разтърсването на ръката може да доведе до краткотрайното им облекчение. С времето силата на мускулите на палеца и другите мускули в дланта може да намалее, което води до отслабен захват. При задълбочаване на заболяването дланта се вцепенява.

Как се поставя диагнозата?

Обикновено състоянието се диагностицира по описаните симптоми и резултатите от прегледа. Лекарят проверява за промени в усещанията и слабост в зоните на ръката, контролирани от срединния нерв. Почукването в областта на китката може да причини бодежи и болка – това е т.нар. признак на Тинел.

Ако симптомите и резултатите от прегледа не са типични за синдром на карпалния тунел, лекарят може да назначи изследване на нервната проводимост, за да установи дали нервът провежда импулсите нормално.

Какви са възможностите за лечение?

Когато е възможно, лечението трябва да бъде насочено към причината, стояща в основата на проблема: ако например синдромът се развива на фона на някое от гореспоменатите състояния, лечението на основното заболяване може да премахне натиска върху нерва.

Друг начин за намаляване на натиска върху срединния нерв е шинирането на китката, така че карпалният тунел да бъде поддържан в положение, при което нервът не се притиска. Шината може да бъде носена през нощта или по време на занимания, които предизвикват оплакванията. В някои случаи помагат нестероидните противовъзпалителни средства; облекчение може да настъпи и след директно инжектиране на кортикостероиди в китката.

В някои случаи на изявена продължителност или повторна поява на синдрома може да се проведе и оперативно лечение, което да облекчи натиска върху нерва. При т.нар. освобождаване на срединния нерв се разрязва лентата от влакнеста тъкан, която покрива карпалния тунел. Операцията обикновено отнема около 15 минути и се извършва под обща или местна упойка.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *