ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПСОРИАТИЧЕН АРТРИТ

Възпаление на ставите при хора, страдащи от псориазис.

Около 1 на всеки 50 души страда от псориазис – заболяване, при което прекомерното образуване на нови кожни клетки причинява груб, излющващ се обрив. Един на всеки 14 пациенти с псориазис развива и псориатичен артрит – форма на ставно възпаление, свързано със заболяването. Други форми на артрит, например остеоартрит или ревматоиден артрит, също могат да се развият при хората с псориазис, без да са специфично свързани с основното заболяване.

psoriatic-arthritisКои са причините?

Първопричините за развитието на псориазис не са уточнени, но заболяването често се предава по наследство, така че вероятно става дума за някакъв вид генетично предразположение.

При предразположените заболяването може да бъде отключено от външни фактори като инфекция (особено на гърлото и сливиците), травма, стрес, както и от някои лекарства.

В част от случаите някой от изброените фактори може да отключи и артрита. При повечето пациенти обаче първо се развива обривът, което навежда на мисълта, че причината за артрита може да бъде в определен вид бактерии, живеещи в псориатичните плаки. Въпреки това до момента не е установено наличието на специфична инфекция, така че може да става дума за комбинация от микроорганизми, чието въздействие отключва артрита.

Какви са симптомите?

Обичайно псориазисът предшества появата на псориатичен артрит, често с 5 до 10 години, така че повечето пациенти с артрит имат и симптоми на основното заболяване – плаковиден червеникав или розовеещ обрив по лактите, коленете или окосмената част на главата.

Самият артрит води до болка, скованост и повишена чувствителност на ставите. Понякога се засягат само 1-2 стави, но обикновено заболяването поразява няколко, както малки, така и големи, в двете половини на тялото.

Ставите на пръстите на ръцете и краката често са много болезнени, особено ако кожата над ставите или ноктите са засегнати от обрива. Това може да доведе до подуване на пръста, дължащо се на възпаление на ставите и сухожилията, известно като дактилит. Често се наблюдават болка и оток в коленните стави и глезените. Около една трета от пациентите страдат от болки и скованост в шията и/или гърба.

При някои болни оплакванията от артрит намаляват при ремисия на псориатичния обрив и се увеличават при повторно възпаление на кожата.

Как се поставя диагнозата?

Малко вероятно е лекарят да постави диагноза „псориатичен артрит“, освен при наличието на псориазис или ако пациентът има близък роднина, страдащ от това заболяване. Симптомите на ставно възпаление трябва да се преценят внимателно.

Заболяването може да бъде трудно отличимо от ревматоидния артрит, така че лекарят вероятно ще назначи изследване на кръвта за наличието на ревматоиден фактор. Но тъй като това антитяло невинаги се открива при пациентите с ревматоиден артрит, а освен това се среща при 10% от хората, които изобщо не страдат от това заболяване, изследването не е определящо.

Какви са възможностите за лечение?

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен могат да облекчат болките и сковаността. Антиревматичните медикаменти, променящи активността на заболяването (АРПАЗ) като метотрексат или хидроксихлороквин потискат процеса на възпаление, така че могат да забавят развитието на уврежданията. Кортикостероидите също потискат възпалението и могат да бъдат инжектирани директно в болезнените стави.

Всички тези лекарства имат странични ефекти, някои от които могат да бъдат сериозни, така че предимствата и потенциалните недостатъци на медикаментозното лечение трябва да бъдат съобразени, а съветите на лекаря – стриктно спазвани.

ПРИЕМ НА КОРТИКОСТЕРОИДИ

Кортикостероидите, често наричани само стероиди, са мощни лекарства, подобни по структура на хормоните, произвеждани от надбъбречните жлези; също както и естествените хормони, те потискат освобождаването на химичните вещества, отключващи процеса на възпаление. Кортикостероидите се използват в лечението на множество възпалителни заболявания, като ефектът им обикновено е бърз. Кортикостероидите с противовъзпалително действие не трябва да бъдат бъркани с анаболните стероиди, които се използват за изграждането на мускулна маса и имат много други потенциално опасни странични ефекти.

Краткотрайното приложение на кортикостероиди рядко води до проблеми, но при продължителен курс на лечението могат да се развият странични ефекти. Колкото по-висока е дозата и колкото по-дълго биват прилагани кортикостероидите, толкова по-голяма е вероятността от появата на проблеми. Именно по тази причина лекарите се стремят да намерят най-ниската ефективна доза и при възможност да преустановят приложението на лекарството. Въпреки това лечението с кортикостероиди никога не трябва да бъде спирано внезапно и без контрол от страна на лекаря.

Възможните странични ефекти включват изтъняване на кожата и лесно образуване на кръвонасядания, акне, покачване на теглото, нарушения в храносмилането, мускулна слабост и промени в настроението. Продължителната употреба на кортикостероиди може да доведе до развитие на остеопо- роза, до повишаване на кръвното налягане и тъй като те намаляват активността на имунната система, до увеличен риск от инфекции. Лечението на деца с кортикостероиди трябва да бъде внимателно проследявано, тъй като може да бъде засегнат растежът на детския организъм.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *