Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПСЕВДОПОДАГРА

Заболяване, при което образуването на кристали от калциев пирофосфат предизвиква възпаление в ставите.

psevdopodagraЗаболяването се нарича псевдоподагра, тъй като симптомите му наподобяват тези при подагра, въпреки че при него кристалите, образуващи се в ставите, са калциеви, а не уратни. Псевдоподаграта се среща предимно при хора в напреднала възраст, като по-често засегнати са жените. Обикновено заболяването атакува коленните стави, но може да засегне и тези на китките, раменете, лактите и глезените.

Кои са причините?

В повечето случаи причините за образуването на калциеви кристали в ставите не могат да бъдат уточнени. Възрастта, генетичният фактор, заболяванията на щитовидната жлеза и прекалено високите нива на калций в кръвта (хиперкалциемия) допринасят за развитие на заболяването. С времето в ставите се натрупват калциеви отлагания, които не предизвикват оплаквания, но при незначително на пръв поглед сътресение може да се стигне до отделянето на кристали в ставната течност с последващо възпаление.

Все пак някои отключващи заболяването причини са вече уточнени – към тях спадат травмите на ставите и заболявания, съпроводени от висока температура, както и тежкият физически стрес, например хирургична операция или инфаркт. Остеоартритът е предразполагащ фактор за развитието на заболяването, особено по отношение на коленните стави. В повечето случаи първопричината не може да бъде уточнена.

Какви са симптомите?

Симптомите се развиват внезапно и в засегнатите стави се появяват болка, оток и чувствителност при допир. Ставата е скована и болезнена при движение. Кожата над нея може да бъде зачервена. В рамките на няколко седмици заболяването постепенно отзвучава, но могат да се появят повторни оплаквания, понякога и в други стави. Всеки пристъп на заболяването обикновено засяга само една става.

Как се поставя диагнозата?

Въпреки че симптомите и резултатите от прегледа могат да предполагат наличието на псевдоподагра, необходимо е провеждането на допълнителни изследвания за изключване на други заболявания със сходна симптоматика, най-вече подагра и септичен артрит. С помощта на игла и спринцовка лекарят може да вземе проба от ставната течност и да я изследва за наличието на калциеви кристали и инфекциозни микроорганизми. Рентгеновите снимки могат да покажат увреждане на ставните повърхности, калцификация на хрущяла и калциеви отлагания в ставата.

Какви са възможностите за лечение?

Псевдоподаграта е нелечима – терапията цели да облекчи симптомите по време на пристъп. Без лечение те могат да отзвучат след няколко седмици, но тъй като болката е чест симптом, за овладяването й се предписват болкоуспокояващи и нестероидни противовъзпалителни средства. Други лекарства, например колхицин, могат да бъдат прилагани при пациенти, които не могат да приемат НСПВС поради нарушена бъбречна функция или с данни за язва на стомаха или дванадесетопръстника в миналото.

Може да бъде извършена и ставна пункция. При нея се изтегля течността от засегнатата става, за да се намали напрежението и съответно болката. След това в ставата могат да бъдат инжектирани кортикостероиди с цел потискане на възпалението.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *