ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Разберете защо е най-добре да се консумират синергични храни

Синергичните храни имат безспорни ползи за здравето

banana-and-carrot-dance Един от основните постулати на здравословното хранене гласи: за доброто здраве е важно да се храним разнообразно.

Храните и хранителните вещества в естествения им вид са най-добре приспособени към храносмилателната система на човека. Тялото знае какво да използва и какво да изхвърли. С други думи, винаги е по-добре да се ядат домати, отколкото да взема изолиран ликопен, като добавка към храната. Простотата в избора на храна е равносилна на надежден и полезен диетичен режим. Хипократ е казал: Нека храната бъде вашето лекарство и лекарството бъде вашата храна. Последователността в една здравословна диета е ключът към здравословния начин на живот.

Ето защо някои храни се съчетават някак естествено с други – например чашата портокалов сок сутрин с овесените ядки. Или пък зехтинът с доматите.

Но има и други комбинации, които правят всяка от храните в тях по-полезна, отколкото ако я изядете отделно. Това се нарича синергия. Ето 6 класически примера за синергични храни:

Домати и авокадо

Ликопенът е антиоксидант, който предпазва от сърдечни болести и рак. Изобилен е в доматите и заради него те са червени. Но той става още по-полезен, когато се яде с нещо мазно, например авокадо. Неговата мазнина помага на тялото да усвои ликопена.

Овесени ядки и портокалов сок

Овесените ядки се комбинират с чаша пресен сок от портокал (изцеден заедно с пулпата). Това е вкусно, но и здравословно заради съдържащите се в ядките фибри, които пазят сърцето, и витамин С от портокала, който сваля лошия холестерол.

Броколи и домати

Изядени заедно, броколите и доматите пазят от рак на простатата, макар да не е ясно още защо. Но пък от 2007 г. се знае, че изядени поотделно, броколи и домати не успяват да спрат растежа на туморите, а заедно успяват.

Фъстъчено масло и пълнозърнест хляб

Филия, намазана с фъстъчено масло, е постен сандвич, но изненадващо полезен. Маслото съдържа аминокиселини, които липсват в хляба, и обратно. Освен това маслото сваля нивото на глюкозата в кръвта и потиска чувството за глад през деня.

Куркума и черен пипер

Куркумата е вълшебно средство срещу възпаление, но минава през червата почти без да бъде усвоена. Черният пипер променя драстично това. Наличието му повишава абсорбирането на куркума от тънките черва 2000 пъти! Правите още една крачка напред, ако ги смесите с кокосово масло.

Лимон и спанак

Спанакът е богат на желязо, но то се абсорбира по-добре в съчетание с витамин С. Това обяснява защо при анемия докторът предписва добавки на желязо заедно с витамин С на хапчета. Като готвите спанака, добавете му сок от лимон не само за по-добър вкус, но и за по-добро здраве.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *