Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако боледуваме от уретрална стриктура, какво може да направим?

Моля ви да ми обясните какво представлява методът аностоматична корекция на уретрата при лечението на уретрална стриктура и каква е ползата от това лечение?

Стоян Славчев – гр. Добрич

Уретралната стрикпура е нарушение на уретера – тръбичката, връзваща пикочния мехур с външната среда. Това е нарушено стесняване на уретрата тръбичката, която изхвърля урината от орзанизма).

Заболяването засяга предимно мъжете. При тях уретрата е 6-7 пъти по-дълга, отколкото при жените, което предполага по-честа инфекция и увреждане.

Уретралната стриктура не възниква за кратко – тя е прогресивно състояние, причинено от изтичането на урината 6 тъканите около уретрата. Причина за развитие на заболяването може да бъде травма или инфекция, която води до трайни промени в уретралната обвивка и дългосрочно изтичане на урина в тъканите около уретрата. Уретралната стриктура постепенно се усложнява, като частично или изцяло възпрепятства преминаването на урина¬та към Външната среда. Тези промени могат да   доведат до усложнения и проблеми с бъбреците, ако болестта се остави нелекувана.

С хирургична интер¬венция прогнозата на това състояние е добра. Най-често се извършва процедура, която се нарича аностоматична корекция на уретрата. Успехът от нея е по-голям от 90%. Повторната поява на това състояние след операция е много ниска.

Уретралната стриктура може да бъде при¬чинена и от инфекции, предавани по полов път. Затова се налага да се направят изследвания на кръвта и на урината, за да се изключи нали¬чието на инфекция на пикочните пътища.

Най-често при лечението на това състояние се използва дилататор, който да разшири свития сегмент от уретрата. Тази форма на терапия осигурява временно облекчаване на симптомите, но процедурата често трябва да се повтаря. Това състояние може да се коригира и с операция. При хирургичната процедура се извършва „ремонт“ на уретрата. Свитият сегмент се отстранява оперативно и уретерът се свързва хирургично. Тази процедура изисква болнични условия и въвеждането на катетър в следоперативния период.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *