ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПОПЛИТЕАЛНА КИСТА (КИСТА НА БЕЙКЪР)

Подутина, пълна с течност, която се получава в задната част на коляното.

poplitealna kistaВътрешната обвивка на колянната става – синовията – произвежда течност, която овлажнява ставата и намалява триенето между ставните повърхности. Когато синовиална течност изтече извън ставната капсула и образува подутина, може да се образува киста. Кистите са най-чести при деца между 4 и 7 години и възрастни между 55 и 70 години.

Кои са причините?

Образуването на подутина обикновено е свързано с предшестващо колянно увреждане като остеоартрит, ревматоиден артрит или подагра. Киста може да се развие и след травма на коляното, например разкъсване на менискус. Понякога причината не може да бъде установена.

Какви са симптомите?

В задната част на коляното се развива неприятна подутина, която може да затрудни сгъването на крака и да причини дискомфорт при ходене. Кистите често се образуват при деца – отзад на коляното се напипва твърда бучка. Може да има и болка, дължаща се на предшестващото увреждане, довело до появата на кистата.

Кистите постепенно изчезват или нарастват. Последното води до излив на синовиална течност в подбедрицата, съпроводен от зачервяване, затопляне и болезненост.

Диагноза и методи на лечение

Обикновено диагнозата се поставя още при прегледа. Може да бъде проведено и рентгеново изследване, за да се установи видът на предшестващото увреждане, което по възможност да бъде лекувано. В много случаи обаче не се налага лечение на самата киста, която често изчезва сама.

В случай на спукване на кистата се препоръчват постелен режим и болкоуспокояващи медикаменти, въпреки че първоначално може да се наложи подробно изследване, за да бъдат изключени други причини за симптомите, например запушване (тромбоза) на някоя от вените на крака.

Понякога се налага оперативното премахване на израстъка. Ако предшестващото увреждане не бъде лекувано, кистите могат да се появят отново.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *