ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ОСТЕОМАЛАЦИЯ И РАХИТ

Размекване на костите поради недостиг на витамин D.

rahitВитамин D е необходим на организма за ефективното усвояване на калция в червата. При недостиг на витамин D тялото не може да усвои достатъчно калций за изграждането и поддържането на здрави кости. Витамин D е жизненоважен и за функцията на мускулите. Недостигът му при децата може да възпрепятства отлагането на калций при образуването на костната тъкан, което да доведе до нарушения в развитието на костите и зъбите – това състояние се нарича рахит. Недостигът на витамин D при възрастните води до загуба на калций от вече образуваните кости – в този случай говорим за остеомалация (размекване на костите).

Кои са причините?

Витамин D се образува в тялото под действието на слънчевите лъчи върху кожата. Средно 90% от общия му прием идват от този източник; останалата част се набавя с храната: мляко, яйца, мазни риби, маргарин и зелени зеленчуци.

При определени групи от населението рискът от развитие на остеомалация е по-висок. Хората в напреднала възраст, водещи затворен начин на живот, може да нямат много възможности за излагане на слънце.

Някои болести на червата могат да нарушат усвояването на витамин D от храната, а определени бъбречни заболявания влияят на усвояването на калций и витамин D. Малък брой случаи се дължат на наследствени нарушения в обмяната на витамина. Тя може да се повлияе и от действието на някои антиепилептични медикаменти.

Какви са симптомите?

Тъй като костите на децата все още са в процес на развитие, рахитът често води до скелетни деформации. Новородените с рахит могат да имат обезформен, мек при допир череп. При по-големите деца, развиващи рахит, често се наблюдават деформации на краката, например О-деформация на коленете. Може да има и деформации на гръдния кош, гръбначния стълб и таза. Върховете на ребрата понякога се уголемяват, образувайки редица от подутини, известна като „рахитична броеница“. Костите са по-чупливи от обикновено, така че са вероятни фрактури.

Калцият е необходим за зъбите, така че недостигът на витамин D може да причини забавено израстване или нарушена форма на зъбите. Недостатъчното количество витамин D в организма води до мускулна слабост, а често се нарушава и растежът.

Признаците на остеомалация у възрастните са по-трудни за откриване – до напредването на състоянието може да няма очевидни симптоми. Костните деформации са редки, въпреки че пациентите често имат леко поклащаща се походка. Костите могат да бъдат болезнени и вероятността от фрактури при незначителен удар или падане е голяма. Мускулите отслабват и стават чувствителни при допир. Може да има затруднения при изправяне от седнало положение или изкачване по стълби.

Как се поставя диагнозата?

За потвърждаване на диагнозата се провеждат различни изследвания на кръвта, включително изследване за нивото на калция. Рентгеновите снимки могат да покажат евентуален недостиг на калций в костите. Ако кръвните изследвания не потвърждават диагнозата, за изследване се взима малко количество кост (биопсия) от хълбока. Остеомалация понякога се открива при изследване на кръвта на рискови пациенти, например хора с хронична бъбречна недостатъчност.

Какви са възможностите за лечение?

Лечението по възможност трябва да бъде насочено към основните причини за заболяването: ако проблемът е в непълноценната храна или липсата на слънчева светлина, трябва да бъдат предприети мерки за подобряване на приема на витамин D с храната или увеличено излагане на слънце. За поддържане на костната здравина пациентът може да взема хранителни добавки, съдържащи витамин D и калций. Хората с нарушено усвояване на витамин D понякога се нуждаят от инжекционно прилагане на високи дози при проследяване на калциевото ниво в кръвта. Обикновено в резултат от лечението симптомите на остеомалация бързо се подобряват, но костните деформации при рахит могат да бъдат необратими.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *