Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

МУСКУЛНО СХВАЩАНЕ

Внезапна, неволева контракция на мускулните влакна, съпроводена с болка в мускула.

Този вид болезнени контракции обикновено засягат отделна мускулна група, например мускулите на прасеца или флексорите на подбедрицата. При свиването си мускулът се обтяга, втвърдява и става болезнен при допир. Понякога потрепва или се свива конвулсивно. В повечето случаи схващането трае само няколко минути. Схващания може да получи всеки и те рядко са признак на някакъв скрит мускулен проблем или заболяване; те често настъпват по време на тренировка или след нея. Могат да се дължат на мускулна умора и преразтягане, натрупване на млечна киселина и други отпадни продукти в мускула или на недостатъчно снабдяване на мускулните клетки с кислород. Схващания се получават и при енергични упражнения в горещо време, в резултат от обезводняване или загуба на минерални соли с потта; пиенето на вода по време на тренировка възстановява изгубената течност, но не и солите.

По време на упражнения често се схващат мускулите на коремната стена. Схващания могат да се получат и през нощта, по време на сън, като в тези случаи особено често се засягат прасците.

Какви са възможностите за лечение?

За да избегнете схващанията, загрявайте преди тренировка и приемайте достатъчно течности. Ако провеждате упражнения в горещо време, хапнете нещо солено или използвайте изотонични спортни напитки.

Схващането може да бъде облекчено чрез разтягане и масажиране на засегнатите мускули. Електрическата възглавничка ще спомогне при спазми. Препоръчва се и тоник, тъй като съдържа хинин, който облекчава схващанията.

ВНИМАНИЕ!

Повтарящите се епизоди на болка в прасците при ходене могат да се дължат на недостатъчно кръвоснабдяване на мускулите на подбедриците поради периферно съдово заболяване (стесняване на артериите, хранещи подбедрицата). Необходим е преглед от лекар.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *