Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЛАЙМСКА БОЛЕСТ

Бактериална инфекция, пренасяна от кърлежи, предизвикваща възпаление в ставите и в други системи на организма.

lajmskaЛаймската болест представлява значителен здравен проблем в някои части на САЩ и скандинавските страни, докато на други места се среща по-рядко. Най-често тя се открива у деца под 15-годишна възраст и възрастни над 29 години. Ако се остави без лечение, лаймската болест може да се развива в течение на месеци и дори години, причинявайки последователно обриви по тялото, висока темпера¬тура, симптоми на артрит и менингит, нарушения във функциите на нервната система, съпроводени с изтръпване, болки и парализа на лицевите мускули.

Кои са причините?

Лаймската болест се причинява от бактерията Borreliaburgdoferi.Инфекцията се разпространява в човешкия организъм при ухапване от (кучешки) кърлеж – дребно паякообразно, често срещащо се в горите, храсталаците и тревистите поляни. Кърлежите се захващат за участъците незащитена кожа и започват да смучат кръв. Не всички кърлежи са носители на бактериите, причинители на заболяването, така че ухапването от кърлеж не води непременно до лаймска болест.

Какви са симптомите?

Първият симптом на заболяването обикновено е червен обрив с кръгла или овална форма (т.нар. erythemamigrans-мигриращ еритем), появяващ се в областта на ухапването – най-честите места са бедрата, слабините, торсът и мишничните ямки. Обривът обикновено се появява между 3-ия и 30-ия ден след ухапването. С постепенното му нарастване областта в центъра изсветлява. Другите ранни признаци включват висока температура, подуване на лимфните възли в шията, слаби ните и подмишниците, както и болки в мус¬кулите и ставите.

Симптомите на тежка и продължителна инфекция се появяват седмици, месеци, а понякога и години по-късно. В този стадий на заболяването може да има пристъпи на ставни болки и подуване, обикновено в една или няколко от големите стави, като особено често са засегнати коленете. Може да се наблюдават и проблеми от страна на нервната система като мускулна слабост, болки, бодежи и изтръпване на ръцете и краката, а понякога и т.нар. парализа на Бел (Bell), засягаща мускулите на лицето.

Как се поставя диагнозата?

Лаймската болест може да се окаже трудна за диагностициране, тъй като симптомите варират в значителна степен и могат да се срещат и при други заболявания, включително ревматоиден артрит, грип и менингит. Лекарят може да постави диагноза въз основа на симптомите и данните за предшестващо ухапване от кърлеж, особено в райони с висока честота на заболяването.

Понякога се провежда изследване за наличието на антитела, образувани от организма в отговор на бактериалната инфекция, въпреки че в ранния стадий на заболяването откриването им е малко вероятно, а дори и ако бъдат установени, те невинаги са показателни за инфекцията. Кръвните проби обикновено са положителни при хора, боледуващи повече от четири седмици, без през това време да са приемали антибиотици.

Какви са възможностите за лечение?

В повечето случаи, особено ако бъде диагностицирана навреме, лаймската болест е лесно лечима с помощта на антибиотици. Понякога симптомите се задържат или се появяват повторно, налагайки удължаване на антибиотичното лечение. Ако се остави без лечение, ставното възпаление може до доведе до трайни увреждания на костите и ставните хрущяли.

КЪРЛЕЖ – ПРЕНОСИТЕЛ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ

Този дребен паякообразен паразит е отговорен за разпространяването на бактериите, причиняващи лаймска болест. Жизненият цикъл на кърлежа включва три стадия: ларва, нимфа и възрастно паякообразно; за по-голямата част от случаите на заболяването е отговорната нимфата. По време на този стадий размерът на кърлежа е много по-малък, отколкото на възрастния (който е с големината на знаково семе), което го прави много труднозабележим.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *