Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е лаймска болест?

Популярният певец Джъстин Бийбър съобщи в Instagram, че има лаймска болест. Новината беше провокирана от критици и хейтъри

лаймска болест
Джъстийн Бийбър се бори с две диагнози – лаймска болест и хронична мононуклеоза

Те принудиха певеца да говори публично за здравословното си състояние. Според тях, проблемите с кожата на Джъстин Бийбър са провокирани от злоупотребата с наркотици.

„Наскоро открих, че имам лаймска болест и също така страдам от сериозен случай на хронична мононуклеоза, която засяга кожата, умствената активност, енергията и цялостното здраве“, казва певецът в популярното приложение. Бийбър не коментира кога и при какви обстоятелства се е заразил.

Лаймската болест представлява сериозен проблем напоследък, не само заради Случаят Бийбър. Това заболяване масово се обсъжда в групите за взаимопомощ в социалните мрежи. Оказа се, че не е толкова екзотично и рядко срещано, колкото си мислим.

Какво е лаймска болест?

Лаймската болест, или наричана още борелиоза, е инфекциозно заболяване, което се предава на хората главно чрез ухапвания от заразени кърлежи. Патогените Borrelia burgdorferi навлизат в кожата със слюнка от членестоногите и се размножават в продължение на няколко дни, след което се разпространяват в други области на кожата и вътрешните органи (включително сърцето, мозъка, ставите). Самите кърлежи се заразяват, като се хранят с кръвта на дребни бозайници (като гризачи) и някои птици, заразени с тази бактерия. Възможно е също алиментарно (през устата, когато се яде храна) предаване чрез мляко на заразени крави и кози.

Това заболяване е открито за първи път през 1975 г. в град Лайм (САЩ), когато група пациенти откриват, както лекарите първоначално смятат, артрит, който се характеризира с необичаен ход.

Защо лаймската болест е опасна?

Опасността от това заболяване се крие във факта, че след първия етап то преминава в латентна форма. Впоследствие може да се появи след месеци или години или дори да премине в хронична форма много години след заразяването.

Какви са симптомите на заболяването?

Симптомите на лаймска болест могат да варират от леки до тежки. Типичните симптоми са характерен кожен обрив, треска, главоболие и слабост. Веднага след ухапване от кърлеж, единственият признак е пръстеновидно зачервяване или удебеляване на кожата (мигриращ еритем), което се простира от мястото на ухапване. Такива симптоми могат да се появят в рамките на 2–30 дни след ухапване при 60–90% от пациентите.

Какво лечение е необходимо?

Лаймската болест изисква антимикробно лечение, тъй като след няколко дни или седмици инфекцията може да се разпространи по цялото тяло, засягайки нервната система, ставите, кожата, а в някои случаи и сърцето. В повечето случаи борелиозата, пренасяна от кърлежите, се лекува с курс на антибиотици (включително амоксицилин, цефалоспорин и макролиди – широкоспектърни антибиотици, предпочитани както за възрастни, така и за деца).

Как се диагностицира лаймската болест?

За идентифициране на заболяването се извършват лабораторни изследвания и клиничен преглед. Лаймската болест може да бъде открита чрез антитела срещу B. burgdorferi. IgM антителата се появяват едновременно с първите симптоми, като достигат максимално ниво след 3,5-4,5 седмици от момента на инфекцията и след това постепенно намаляват за няколко месеца. IgG антителата се забелязват в кръвта седмица след появата на първите симптоми, достигат максимум след 1,5-2,5 месеца от момента на заразяването и продължават да живеят в тялото-приемник през целия му живот, осигурявайки си стабилен имунитет.

В допълнение, в клиничните прояви на заболяването в кръвния тест в острия период може да се отбележи левкоцитоза с абсолютно и относително увеличение на броя на неутрофилите. Скоростта на утаяване на еритроцитите също се увеличава; при анализа на урината може да се наблюдава преходна протеинурия (появата на протеин).

Източник: edition.cnn.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *