Начало / Болести и лечение / КОНТРАКТУРА НА ДЮПЮИТРЕН (DUPUYTREN)

КОНТРАКТУРА НА ДЮПЮИТРЕН (DUPUYTREN)

Уплътняване на тъканите на дланната повърхност на ръката, което причинява притегляне на пръстите към дланта.

kontrakturaПалмарната фасция представлява слой от влакнеста тъкан в дланта. Тази тъкан е свързана с кожата над нея и с мускулните сухожилия, преминаващи под нея. Контрактура на Дюпюитрен се развива, когато настъпи уплътняване на фасцията, в резултат на което тя се свива и постепенно придърпва един или няколко от пръстите към дланта.

В резултат на това при по-тежките случаи пръстите изобщо не могат да бъдат изправени. Често биват засегнати и двете ръце, а понякога и стъпалата на краката. Състоянието засяга по-често мъже и се среща предимно сред хората над 50-годишна възраст.

Кои са причините?

Точната причина е неизвестна, но тъй като около 70% от засегнатите имат кръвни роднини със същата деформация, вероятно има генетични фактори за развитието му. То е най-често срещано сред населението на Северна Европа и скандинавските страни. Контрактурата на Дюпюитрен често се наблюдава и при състояния като захарен диабет, епилепсия и алкохолизъм.

Предполага се, че в някои от случаите хронична травма на дланта, например при физически труд или продължителна работа с уреди като пневматичен чук, може да бъде фактор за развитието на състоянието, въпреки че няма категорични доказателства за това.

Какви са симптомите?

Обикновено контрактурата на Дюпюитрен се развива бавно и постепенно. Ранните симптоми включват поява на малки неболезнени бучки по повърхността на дланта, уплътняване в тази част на ръката и образуване на кожна гънка. В много от случаите симптомите остават леки, но при напредване на състоянието изправянето на пръстите се затруднява и хващането на предмети може да се превърне в проблем.

Какви са възможностите за лечение?

При леките случаи не се назначава лечение; достатъчно е пациентът да е под лекарско наблюдение. Често състоянието се развива много бавно и никога не стига до степен, която да причини проблеми.

Ако пръстите са трайно свити и е засегната функцията на ръката, се предприема оперативно лечение за премахване на част от уплътнената фасция. Това е продължителна процедура, тъй като уплътнената тъкан трябва да бъде внимателно отстранена, без да се увредят малките нерви на дланта. След операцията деформацията понякога се развива отново.

 

Оценете статията
Оценка 3.4 от 7 гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*