БОЛЕСТ НА ПЕЙДЖЕТ (PAGET)

Заболяване, засягащо хората в средна и напреднала възраст, при което са нарушени нормалните процеси на костния кръговрат.

bolest pagetКостната тъкан непрекъснато се разгражда и обновява. При болестта на Пейджет, известна и под името деформиращ остеит, костният кръговрат е ускорен и образуваната нова кост обикновено е с нарушена структура. Тя е по-дебела, но по-мека, което я прави податлива на деформации и фрактури. Кръвоснабдяването на засегнатите участъци е повишено.

Болестта на Пейджет може да засегне една или няколко кости, най-често тазовите, бедрената кост, черепа и големия пищял.

Кои са причините?

Причините за заболяването са неизвестни; понякога то се предава по наследство – открит е ген, който повишава вероятността от развитието на болест на Пейджет. Предполага се, че вирусно заболяване в детската възраст, чийто причинител все още е неуточнен, може да доведе до болест на Пейджет в по-късните години от живота.

Какви са симптомите?

Често няма никакви симптоми. Ако все пак има, те включват костни болки в засегнатия участък и деформации като уголемяване на черепа или изкривяване на краката. В случай че са засегнати краищата на костите, може да се развие остеоартрит и болки в ставите. В крайните стадии на заболяването понякога се увреждат тазобедрените стави.

Могат да се получат счупвания при привидно незначителни травми. Кръвоснабдяването на засегнатите участъци е повишено, което ги прави топли при допир. Изпомпването на по-голям обем кръв може да натовари сърцето и впоследствие да се развие сърдечна недостатъчност.

Удебелената кост може да притисне нервите. Ако бъдат притиснати слуховите нерви, намиращи се в черепа, може да последва глухота. Притискането на нервите от прешлените на гръбначния стълб може да причини бодежи или слабост в краката. Понякога, макар и много рядко, се развиват костни тумори.

Как се поставя диагнозата?

физикалният преглед може да бъде последван от рентгеново изследване, при което да бъдат открити признаци, характерни за заболяването. Изследването на кръвта може да установи високи нива на кисела фосфатаза – вещество, чиито стойности се повишават при болестта на Пейджет поради увеличеното разграждане и образуване на нова костна тъкан. Изследване на стойностите на киселата фосфатаза се провежда и при проследяването на ефекта от лечението. Тези изследвания могат да бъдат последвани от радиоизотопно изследване на костите за уточняване на мястото и тежестта на заболяването.

Какви са възможностите за лечение?

Обикновено се прилагат болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти. Могат да бъдат предписани и т.нар. бифосфонати, забавящи костния кръговрат. Те могат да бъдат прилагани перорално или във венозна система, под формата на единично вливане или поредица от такива. В много от случаите се стига до облекчаване на болките в рамките на шест месеца. При необходимост лечението се възобновява. Понякога се прибягва до хирургично лечение на деформациите и фрактурите, както и до протезиране на ставите, увредени от остеоартрит. Приемането на бифосфонати преди операцията намалява кръвотока в участъците, засегнати от болестта, и ограничава кръвозагубата в хода на операцията и след нея.

Какви са изгледите?

Напредването на заболяването може да бъде повлияно с помощта на медикаменти, което означава, че проблемите могат да бъдат забавени или изцяло предотвратени. След счупване костите най-често заздравяват добре. Получените деформации обаче обикновено са трайни.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Болестта на Пейджет обикновено засяга мъже и жени на възраст над 40 години. Счита се, че 1 на всеки 20 души над 50-годишна възраст развива заболяването, но тъй като то често протича безсимптомно, много от пациентите нямат и най-малка представа за него.

В определени части на света болестта се среща по-често. Особено висока е честотата й в Европа.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *