Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар обяснява как може да бъде овладян артритът

Д-р Несторова, преди месец една промяна в наредба на Здравната каса създаде проблем на някои страдащи от ревматологични заболявания. Има ли развитие този казус?

Така е. В момента има доста голям проблем в това отношение, а ние всъщност не знаем какво ще се реши. Предстои среща на нашите специалисти с представители на Здравната каса. Засега масово се връщат пациенти, защото е летен период. Наредбата на Касата е от 1 август. Надяваме се на положително развитие на казуса, затова предлагам да говорим за самата терапия.

Точно това имах предвид и аз, да обсъдим същността на биологичното лечение.

По принцип възпалителните ставни заболявания, сред които са ревматоидният артрит, псориатичният артрит и анкилозиращият спондилит – болестта на Бехтерев, всъщност са автоимунни заболявания. Те имат огромно социално значение, защото засягат обикновено хора в активна възраст. Влошават качеството им на живот, в много случаи се стига до трайна загуба на работоспособност и тежка инвалидизация. Така или иначе, общото при възпалителните ставни заболявания е именно тази автоимунна генеза. Съществуват някъде около 60 автоимунни заболявания. Нека припомним, че при едно автоимунно заболяване имунната

Д-р Родина Несторова
Д-р Родина Несторова

система обърква собствените клетки и тъкани с чужди и предприема атака срещу тях.

А как учените стигнаха до идеята за биологично лечение?

Ние като специалисти все още не знаем каква е причината за развитието на възпалителните, на автоимунните ставни заболявания. Дали това е вирус или бактерии, дали е причинено от стрес, дали има наследственост. Всичко това са теории и във всяка от тях има по нещо вярно. Но така или иначе ние до момента не знаем истинската причина. Това обаче, което науката разработи през последните 25 години, е, че успя да установи какво се случва в организма при тези ставни заболявания. Т.е., какво точно се случва с имунната система, т.нар. патогенеза. Установи се, че група клетки, най-често цитокини, играят ролята на „герои“, провокиращи увреждането на ставата.

Какво точно се случва при активиране на тези клетки-герои, както вие ги наричате?

Най-важното, което постигна науката, е, както вече казах, установяване на точната патогенеза; кои са точно „героите“ от клетки и белтъчни молекули, които водят до увреждането на ставите. Всъщност става въпрос за ненормално активиране на имунната система. Вследствие на това в ставите се натрупват имунни клетки. Те произвеждат антитела и точно тези антитела са в основата на развитието на ерозиите и деструкцията на ставните повърхности. Затова и най-важната характеристика, например на ревматоидния артрит, е именно този ерозивен артрит. Посочвам ревматоидния артрит, защото той е най-характерният пример за възпалително ставно заболяване. Ерозивният артрит унищожава ставите и води до инвалидизиране на болните.

Най-важното, което искам да кажа в това отношение, е следното: да, ние не знаем причината за артритите, но знаем точно кои са тези имунни клетки, кои са белтъчните молекули, вследствие на които се унищожава ставата. Именно заради това през последните 25 години фармацевтичната наука и медицината насочиха усилията си да установят как тези клетки биха могли да бъдат спрени.

И на тази основа ли се създаде биологичното лечение на възпалителните ставни автоимунни заболявания?

Да, това е целта и същността на биологичното лечение. Т.е., лечение срещу въпросните имунни клетки или срещу техните рецептори, или срещу белтъците, които те произвеждат. С две думи: биологичните средства всъщност представляват високоактивни цели белтъци молекули или части от тях. Затова се нарича биологично лечение, защото са биологични белтъчни молекули. Именно те въздействат по различен начин на имунното възпаление при артрит.

Има ли наблюдения върху това какъв е ефектът от прилагането на биологичното лечение?

Основните биологични препарати, с които работим, т.нар. TNF-инхибитори, имат бързо начално действие. Всъщност става дума за групи лекарства TNF. По това те се различават от останалите биологични лекарства – по тяхното бързо начално действие. Т.е. още на втората седмица пациентът вече усеща ефекта. Ефектът им е траен и най-важното е, че те забавят прогресията на болестта. Освен това имат изключително благоприятен профил на безопасност. Това означава, че можем да сме спокойни за нашите пациенти, т.е. лекувайки артрита, не причиняваме друго заболяване. Ето това е основното предимство на биологичните лекарства, за които говоря. Има и други биологични лекарства с по-бавно действие, но също с траен ефект. Решението за това какво биологично лекарство да се приложи, естествено е на лекуващия ревматолог.

Д-р Несторова, какви са останалите предимства на биологичната терапия? Как да обобщим нейната основна същност?

Благодарение на биологичните лекарства можем да предотвратим ставната повреда и прогресията на заболяването. Клиничните проучвания показват, че година-две след началото на лечението не се отбелязва деструкция на ставата. Това става ясно от рентгеновата снимка, направена в началото на лечението и след определен период от време. Което означава, че не просто въздействаме на основния симптом, който е болката. Това е едно от достиженията, от ефекта от лечението. На практика с тази терапия можем да кажем, че изцяло контролираме артрита. И съответно по този начин възстановяваме и подобряваме качеството на живот на пациента. И тъй като това са заболявания, които засягат активната възраст, тези пациенти още от 3 до 6-я месец се връщат към пълноценния си начин на живот. Тръгват на работа и съответно са полезни както за себе си, така и за семейството и обществото. Тези хора не се превръщат в инвалиди и не са в тежест на обществото. Какъв по- голям ефект от една терапия от този, че не допуска болните да стигнат до инвалидизация.

Много пъти ни питат: Добре, каква е прогнозата при един артрит?

Преди биологичната терапия прогнозата на артрита беше съмнителна, защото той при 40-50-60 на сто от болните продължаваше да прогресира.

Лекарствата, които използвахме, не даваха достатъчно добър ефект при тях. Докато сега с биологичната терапия, можем да сме спокойни за нашите пациенти, защото прогнозата се превърна в добра и то не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план.

Основен критерий за ефекта от всяка една терапия е дали в края на петата година е голям процентът от болните, които са инвалидизирани и нетрудоспособни. И дали в края на 10-та година между 50 и 60% от тях са инвалидизирани и нетрудоспособни.

Откога в България се прилага биологичното лечение за възпалителните автоимунни ставни заболявания?

От 2010 г. го прилагаме. То е подходящо за онези здравно-осигурени пациенти, които нямат ефект от другите видове лечение. Биологичното лечение е изключително скъпо, но има реимбурсация от Здравната каса. Или поне имаше до 1-ви август, 2015-та година. Става дума за този казус, за който споменахме в началото – промените в Наредба на Здравната каса. Очакваме да видим как ще се развие този казус. Тепърва предстои да се изяснят подробности как да насочваме пациентите на биологично лечение вече към Здравната каса, именно заради тези промени.

Д-р Несторова, може ли да се говори за профилактика, когато става дума за автоимунно заболяване? Двете явления сякаш са противоположни? Питам ви, защото вие сте в основата на всички кампании по профилактика на остеопорозата например.

По принцип трябва да знаем причината за нещо, за да имаме профилактика. При положение, че не знаем причината, няма как да говорим за профилактика на тези заболявания. Но истината е, че в много от случаите те се отключват от определени рискови фактори, като стрес, вирусни и всякакви други инфекции. Наследственият фактор също е силен. В този смисъл, ако човек води здравословен начин на живот – спортуване, нормално хранене и без да се подлага на стрес, аз мисля, че това също е един вид профилактика.

изт. в.“Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *