ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Господинов: Есенциите на Бах лекуват! (ВИДЕО)

Преди малко повече от 20 години гастроентерологът и кардиологът д-р Тодор Господинов обръща поглед към холистичната медицина. Един от практикуваните от него лечебни методи е цветолечението на д-р Едуард Бах. Д-р Господинов е трупал знания в Баховия център в Англия, днес лекува пациентите си с цветни есенции като монотерапия или ги включва в комплексна оздравителна програма.

Методът, изобретен от английския бактериолог, патолог и лекар през първата половина на миналия век, има духовна основа. Д-р Бах разглежда болестите като резултат от конфликтите между тялото и душата. Лечебната му система е плод на дългогодишните му проучвания и изследвания.

Макар и все още не напълно призната от ортодоксалната медицина, нежната и щадяща терапия набира все повече последователи в цял свят, включително и у нас. Цветните есенции, извлечени от диворастящи растения, са 38 и са подходящи за хора от всички възрасти, включително деца. Те възстановяват душевния

Д-р Тодор Господинов
Д-р Тодор Господинов

баланс, на който се крепи физическото ни здраве. Вижте какво казва д-р Господинов за есенциите в интервю за в. „Доктор“:

Д-р Господинов, какво ви накара да повярвате на целителната сила на цветята?

От интензивното отделение на Кардиологията, в което работех като млад лекар, виждах, че след прекаран инфаркт много хора излизат инвалиди. Давах си сметка, че тези хора не са се сблъскали с болестта вчера. И че като кардиолог бих могъл да им помогна, ако ги бях срещнал преди 5 или 10 години, но в този момент съм безпомощен да върна качеството на живота им. Това разбиране за болестта и лечението ме подготви за срещата с терапията на д-р Бах.

Кой ви въведе в метода?

Стана случайно, преди малко повече от 20 години, по време на екскурзия в планината. На 2 хиляди метра над морското равнище срещнах Ирене Халг, около 50-годишна швейцарка, музикантка. Тя разказваше, че преди 6-7 години артритът я бил приковал към инвалидната количка. Не е можела дори да свири. Но лечението с цветните есенции на д-р Бах я възстановило напълно. Тя искаше да популяризира метода и вън от страната си, за да помогне на колкото се може повече хора. Обикаляше Европа с капките на д-р Бах и разяснителна литература, закупени с лични средства. Подаряваше комплектите предимно на лекари, тъй като оздравителният процес е в техните ръце. Един от тези комплекти стигна до мен. Бях в началото на лекарската си практика, тази терапия ми се струваше много странна. Не можех да разбера как нещо, което не е лекарство може да влияе на доста сериозни състояния.

20 години по-късно как отговаряте на този въпрос?

Цветята на д-р Бах предават чрез импулси информация на енергийната ни система и я стимулират за самолечение. Методът докосва най-фините слоеве на човека, сърцевината му. Ортодоксалната медицина лекува обвивката му, не стига до емоционалните слоеве, до душата. Веднъж разболял се, човек получава диагноза, която често има статут на присъда, а болният е без право на обжалване. Предписват му се различни лекарства, които често са доста скъпи. Според д-р Бах болестта като диагноза не е важна, в центъра на вниманието му е личността на човека. Защо страда той в този момент, какво чувства, в какво състояние е психо-емоционалният му живот?… Известно е, че когато сме щастливи, в хармонично психо-емоционално състояние, имунната ни система е по-здрава. Дори да боледуваме, ние се възстановяваме по-бързо. Негативните емоции, страхът, тревогите, самотата, мъката ни правят податливи на всички болести.

Имате ли случай в практиката ви с цветните екстракти, чиито резултати са удивили и вас самия?

Бях още в началото, когато една баба доведе в кабинета ми внучето си – свръхактивно, ужасно неспокойно дете. То замерваше по улицата хората с камъни, крещеше, нападаше. Оказа се, че детето е много изплашено и то самото е жертва на агресия, упражнявана от страна на бащата алкохолик. Само след около месец бабата дойде при мен много щастлива. Детето станало неразпознаваемо, коренно променено. Успокоило се, започнало да се усмихва, да поздравява хората по улиците. След още два месеца стана дете за пример. Терапията продължи три-четири месеца, но тъй като бабата живееше в съседство с кабинета ми, още 15-на години можех да наблюдавам внука й. Момчето се реализира много успешно във всички насоки.

Тази терапия е много деликатна. На какви състояния още влияе и в кой етап от заболяването може да помага?

Есенциите са много успешни при депресивни състояния, при страхови неврози, влияят добре на жените в климакс, облекчават заболявания на стомашно-чревния тракт. Помагат и на хора с кожни проблеми. Макар и много трудно цветните екстракти могат да повлияят и на болести в по-напредналата им фаза. Терапията подобрява психо-емоционалното състояние и така ускорява лечебния процес. Методът не влиза в противоречие с всички останали и може да е допълващ. Баховите есенции помагат на човек да промени светогледа си, да не възприема болестта като края, а като житейски урок за това какво да промени и как да продължи напред. Терапията е нещо като среща със себе си, при която човек трябва да си отговори на въпросите: Кой съм аз, какво искам, собствения си живот ли живея или чужд? Тя предлага 38 есенции, или 38 начина да разблокираме различните си емоции. Базисните са седем – страх, несигурност, самота, прекалена чувствителност към външни влияния, апатия, отчаяние, прекалена загриженост за благото на другите. За всяка от групите има по няколко лечебни есенции.

Част от цветята се използват и в билколечението. Каква е разликата между двата метода?

Фитотерапията използва различни части на растението, докато за д-р Бах най-важен е разтварящият се цвят. В него по време на цъфтеж се трупа цялата лечебна енергия. Цветът има отношение към душата. Не случайно в Индия всеки бог е почитан с някакво цвете. Това не противоречи на другите лечебни свойства на цветята. Например обикновената хрущялка се използва при несигурност, трудно вземане на решения. Но в същото време това е билка, която като отвара чисти бъбреците от камъни. Хубавото на цветните есенции е, че не са капризни, не налагат ограничения, нямат никакви странични увреждащи ефекти. Могат да се взимат успоредно с медикаменти, с билки, с хомеопатични препарати.

Защо според вас ортодоксалната медицина все още гледа скептично на този метод, въпреки че Световната здравна организация го е признала още през 80-те години на миналия век?

Медицината е една. Ние, лекарите, сме длъжни да помагаме с всички възможни средства. Ако някаква билка може да помогне, защо да не я включим в лечението? Ако това са компреси – защо не? За хилядолетия наред в медицината са се развили безкрайно много методи. В Германия например медицината е 50 на 50 природна, алтернативна. На Изток разчитат почти изцяло на природните средства. Проблемът е в това, че в момента интересите на фармацевтичните фирми надделяват.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *