Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да помогнем на дете, което спи лошо?

Ето съветите на специалистите, които ще помогнат и на децата, и на родителите да се справят с проблема.

Sleeping-babyНачини за приспиване

Най-често използваните са люлеене, пеене на приспивни песни, галене по гръбчето. Тези моменти преди сън са изпълнени с много нежност и доверие между бебето и родителите.

В същото време обаче те са и най-отричаните, защото се смята, че така мъничето ще свикне да заспива само с ваша помощ и никога няма да стане самостоятелно. Да оставите невръстната си рожба обаче сама в стаята и без ласки преди сън, не е за предпочитане – така детето може да развие страх да е само, което води до още по-сложни проблеми в бъдеще и ви лишава от безценни мигове заедно.

Особености на детския сън

Бебетата не се раждат с характерния за възрастните 24-часов ритъм на сън и бодърстване, той се формира постепенно. Затова се налага да се съобразите с два основни периоди от живота на детето си.

ОТ 0 ДО 6 МЕСЕЦА

Новородените не правят разлика между деня и нощта и спят по 14-18 часа в денонощието. Отначало през този ранен период преобладава 90-минутният цикъл на сън и бодърстване. След недълъг стадий на дълбок сън невръстното бебе отново влиза във фазата на т.нар. повърхностен сън, по време на който се буди лесно.

С порастването на малчугана фазите на дълбокия сън стават по-продължителни, а на повърхностния – по-кратки, затова започва да спи добре по-дълго време. Когато навърши половин годинка, вече може да не се буди и по цяла нощ.

Ако денонощният ритъм на сън и бодърстване се установи по-рано от 6-месечна възраст, не будете спящото бебе дори да е дошло време да го кърмите или храните. Така няма да нарушите хода на биологичния му часовник, което би предизвикало сблъсък с 24-часовия ритъм на сън и бодърстване на детето.

ОТ ПОЛОВИН ГОДИНКА НАГОРЕ

През този период в развитието на бебето се наблюдават нови постижения: започва да седи без подкрепа, след това да пълзи, да ходи, а още по-нататък – да си играе самостоятелно, да говори… Всичко това са огромни крачки от порастването на малкия човек. Понякога обаче нервната система не може да се справи с това стремително развитие на събитията.

Тогава вероятно ще забележите, че детето се опитва да повтори всички свои постижения и нощем. За да успокоите нервната му система и да му осигурите дълбок сън, следвайте някои основни правила:

Слагайте малчугана да си ляга по едно и също време всяка вечер, като преди това изпълнявате едни и същи процедури: измиване, обличане на пижамката и разказване на приказка за лека нощ.

Използвайте леглото на детето само за спане, по възможност не го оставяйте да си играе в него през деня.

Дайте му да си избере играчка, с която да спи (любимата кукла или плюшено животно), така по-лесно ще приеме раздялата с родителите си за през нощта. „Приятелчето“, с което си ляга редовно, му дава усещане за сигурност, постоянство и вярност – чувства, особено важни за малчугана, когато заспива или се буди нощем.

Оставете нощната лампа да свети – ако се събуди през нощта, нека види позната обстановка и любими предмети около себе си.

Не съчетавайте отиването в леглото за спане с някое любимо забавление – разбираемо е, че ако си играете весело, детето ще иска да е колкото е възможно по-дълго и ще отказва да си легне и да заспи.

Важните 20 минути

Не е достатъчно да сложите малчугана в леглото, за да заспи здрав сън. Процесът на заспиване при възрастните и децата е различен – ние веднага влизаме във фазата на дълбокия сън, а малките първо минават в повърхностния, който трае около 20 минути, и после настъпва стадият на дълбокия сън. Наблюдавайте мъничето в началния период на съня му – ако започне да се пробужда, помогнете му да се отпусне отново, като сложите ръка на гръбчето или на коремчето, преди да се е събудило напълно. Топлината и докосването ви ще го върнат в обятията на съня, а когато минат първите 20 минути и дойде дълбокото заспиване, излезте тихо от стаята.

Сигнали за тревога

Ако детето се буди в необичайно време въпреки усилията ви да спи спокойно, значи го мъчи нещо – може да му е топло или студено, да е жадно или гладно, да има затруднено дишане или болки. Ето някои от причините и как да се справите.

ЗАПУШЕН НОС: дължи се на хрема или на прекалено сухия и застоял въздух в стаята.

Почистете ноздрите на детето преди сън. Ако е настинало и хремаво, потърсете лекар. Проверете дали в стаята няма предмети, които биха могли да предизвикат алергия, и ги отстранете. Най-честите алергени са пухени завивки и възглавници, плюшени играчки, дебели килими и завеси (задържат прах), аерозоли като лак за коса, косми от домашни любимци. Недопустимо е да има цигарен дим в детската стая.

В студения сезон въздухът става по-сух заради отоплителните уреди в помещението, което се отразява на слизестата обвивка на носа, образуват се корички по нея и се затруднява дишането. Затова е добре да ползвате овлажнители (предлагат се и модели като декоративни настолни лампи с мека светлина, подходящи за през нощта). Редовно проветрявайте спалнята на детето преди сън.

ТОПЛО ИЛИ СТУДЕНО: дължи се на нарушение на температурния режим поради неподходящо нощно облекло. Можете да разберете лесно дали детето е прекалено навлечено, или много леко облечено – ако вратлето му е запотено, значи му е много топло, ако нослето и ръчичките са хладни, значи му е студено. Просто го преоблечете според случая.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА УХОТО: детето плаче силно и пронизително, когато го мъчат болки в ушите. Признаци за възпаление: при лек натиск на ухото малчуганът веднага се разплаква, от носа му тече гъст жълтеникав секрет.

Извикайте спешна помощ, ако детето има и висока температура. Задължително го заведете на лекар сутринта след безсънната нощ.

9 храни, които ще ви отърват от безсънието!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *